Moià aprova una trentena d’inversions, amb el parc municipal i el carrer La Tosca com a focus principals

L’Ajuntament ha donat llum verd a un pressupost de 7,6 milions per al 2024, dels quals 664.000 per a projectes

El projecte de millora i transformació del carrer de La Tosca és una de les inversions més rellevants

El projecte de millora i transformació del carrer de La Tosca és una de les inversions més rellevants / ARXIU/AJUNTAMENT DE MOIÀ

David Bricollé

David Bricollé

La rehabilitació del parc municipal, la reurbanització del carrer de la Tosca i la millora de la climatització de la llar d’infants són els tres grans projectes que acaparen el gros de la inversió del pressupost que l’Ajuntament de Moià ha aprovat per a l’any que ve. Un pressupost que globalment ascendeix a 7,6 milions d’euros, i del qual, en l’apartat de despesa, el capítol de projectes concrets (el que és pròpiament inversió) puja a 664.121 euros. En total, aquest capítol el componen una trentena de propostes que, tret de les tres abans citades, tenen cadascuna d’elles un cost assignat per sota dels 35.000 euros.

Al Parc Municipal Francesc Viñas s’hi preveu una doble inversió. Per una banda, 60.000 euros per a la conservació i manteniment i, per l’altra, 212.000 per a una intervenció més ambiciosa de restauració i consolidació d’elements. Es tracta d’un dels espais de referència del nucli urbà de Moià, protegir des del gener del 2022 amb la declaració de Bé Cultural d'Interès Local. És una obra inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Té una extensió de 17.702m² en els que es distribueixen diferents elements d'interès, combinats amb camins i vegetació amb arbres centenaris de mida monumental. El parc fou en els seus orígens el jardí de la finca particular de Josep Coma, mort el 1915, paraire de professió i home de negocis. Des del 1935 és parc municipal.

L’annex d’inversions recull quatre grans projectes de mandat: Comadran, les Faixes, la planta de biogàs i la urbanització de Montví de Baix

Pel que fa al projecte del carrer de la Tosca, es tracta de la reurbanització (i, amb ella, el replantejament de la funcionalitat) del que és un dels carrers principals del nucli antic de la capital del Moianès, que connecta per dins d’aquesta part del nucli urbà dues de les artèries del municipi: la carretera de Manresa amb l’avinguda de la Vila (tram urbà de la C-59). Es tracta d’un dels vials més antics i que amb el projecte que l’Ajuntament té aprovat, no només es vol posar al dia quant a serveis i estètica, sinó també convertir-lo en un pas preferent per a vianants. Les obres es preveuen executar en tres fases i inclourà la renovació del clavegueram, la substitució de la xarxa aigua i la millora de la pavimentació, eliminant l’estreta vorera que hi ha per convertir tot el vial en plataforma única.

L’objectiu general del projecte, a banda de la millora infraestructural, és la «pacificació» del vial, per potenciar els itineraris de vianants i la regulació i ordenació dels accessos als aparcaments de la zona, «reduint la flexibilitat que actualment hi ha per al vehicle privat, en benefici de la seguretat del vianant». De fet, aquest projecte, malgrat ser una actuació d’àmbit urbanístic forma part del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Moià, redactat l’any 2018, on quedaven establertes les directrius a seguir en matèria de planificació de la mobilitat al centre urbà per a aquests anys. Pla en el qual el carrer de la Tosca s’incloïa com a carrer de la xarxa amb prioritat per a vianants, formant part també dels itineraris escolars, i regulat a 20 km/h. Es proposa aixecar el paviment existent de tot l’àmbit d’actuació per habilitar-ne un de nou i únic fet de llambordes, que puguin ser trepitjades tant per vianant com per vehicles, però sense diferenciar els espais entre si.

A més, en l’annex d’inversions es recullen les que acabaran centrant l’esforç del consistori en el conjunt d’aquest mandat (fins al 2027), la major part finançades en part amb els fons europeus Next Generation. D’una banda, la rehabilitació de l’antiga fàbrica de Cal Comadran, del que fa un mes se’n va aprovar el projecte definitiu perquè l’antic recinte fabril es converteixi en un nou edifici multifuncional amb espais per a la formació i l’emprenedoria. Les obres (amb un pressupost global de 3,6 milions d’euros) intervindran en una superfície de 2.267 metres quadrats i es preservaran elements patrimonials històrics com la caldera, els motors i la xemeneia.

El segon gran projecte que s’hi recull per al que resta de mandat és el de la rehabilitació i adequació d’un altre antic espai industrial, el de les Faixes, que des de fa uns anys ja té habilitat una part com a centre cultural, però del que se n’han d’adequar altres dependències.

El tercer és la construcció d’una planta de biogàs amb capacitat per produir 9 MW que distribuirà energia elèctrica i calor a tots els equipaments municipals. A més, també subministrarà energia per fer funcionar l'enllumenat públic de tot el municipi i als pous i bombes d'impulsió de la companyia d'aigües municipal. L'energia produïda per la planta de biogàs també ha de permetre canviar tota la flota de vehicles municipals per elèctrics i alimentar tots els carregadors de vehicles elèctrics públics del poble. Es preveu que la planta estigui en marxa a finals del 2025. Finalment, també s’hi inclou les obres d’urbanització d’un nou sector de Montví de Baix.

Subscriu-te per seguir llegint