La pastisseria Àger de Moià rep una nova medalla mundial per a una de les seves xocolates

És el novè guardó en tres anys que atorguen a una creació sorgida de l’establiment moianès

Miquel Viñolas al seu obrador de la pastisseria Àger de Moià

Miquel Viñolas al seu obrador de la pastisseria Àger de Moià / ARXIU/QUERALT CASALS

David Bricollé

David Bricollé

La pastisseria Àger de Moià, especialitzada en l’elaboració de xocolata feta des del procés bàsic, ha obtingut una nova medalla en els guardons considerats més prestigiosos del sector, el mundial que convoca l’Academy of chocolate de Londres. En concret, l’establiment moianès va ser reconegut amb una medalla de bronze per a la seva rajola de xocolata blanca amb gerds i coco. Aquest és el novè premi mundial que rep en només tres anys. Segons ha explicat el mestre xocolater Miquel Viñolas, propietari de la pastisseria Àger, és una rajola que l’establiment elabora «per a ocasions especials» com Sant Valentí i Sant Jordi, i en descriu que «destaca pel seu color vermell natura i el seu gust fresc gràcies als gerds que s’utilitza», i que «per mantenir aquest gust de fruita es va optar per substituir la llet de vaca per llet de coco, per aquest motiu és apte per a persones amb al·lèrgies a la llet».

Detall de la rajola guardonada, la de xocolata blanca amb gerds i coco

Detall de la rajola guardonada, la de xocolata blanca amb gerds i coco / PASTISSERIA ÀGER

També ha explicat que és una recepta que «ja fa anys que estem elaborant i afinant fins que aquest any van creure que estava polida», motiu pel qual la van enviar al setembre al concurs de Londres que recentment s’ha resolt.

Al concurs mundial de l’Academy of Chocolate de Londres s’hi envien milers de mostres d’arreu del món i aquest any havien fet record d’inscripcions. És un dels dos principals concursos mundials de fabricants de xocolata, junt amb els International chocolate awards. Viñolas subratlla per aquest motiu el valor d’aquest nou guardó «en un any en què el concurs, a més, era molt més competitiu que altres anys a causa de la unificació de moltes de les categories, i la reducció de premis com a conseqüència».

L’anterior reconeixement internacional per la que és la seva gran especialitat, la xocolata, el va rebre el juny passat. En concret, es va distingir una de les seves creacions, la rajola de xocolata negra Uganda 73% BIO, amb el seu primer bronze dels International Chocolate Awards. Un premi que se suma a altres set creacions artesanes premiades en tres anys. Ja va ser guardonada amb 3 plates i 4 bronzes als mundials de l'Academy of chocolate de Londres, els anys 2021 i 2022, amb rajoles com Equador 77%, xocolata blanca torrada, xocolata amb llet de cabra Perú 55%, obtenint així premis en les dues màximes competicions de xocolata a escala mundial. També suma dos premis fava de cacau com una de les 50 millors pastisseries de Catalunya.

Miquel Viñolas, destaca que «la gent comença a pensar que això de treure premis és senzill. Ans al contrari, tenim la gran sort que els jurats dels diferents concursos de tast a cegues aprecien molt la nostra a feina». I valora que «sent un obrador tan petit és increïble els premis que hem aconseguit els últims anys, la mostra és que en tot Catalunya a ningú més li ha estat atorgat aquest any, i només a un altre a tot l’Estat».

El mestre xocolater Miquel Viñolas és un dels pocs pastissers de l’estat que es fabrica la xocolata seguint un procés totalment artesà. Ell mateix tria les faves de cacau, les torra i les molt en un molí de pedra de granit fins a obtenir la xocolata que utilitza tant per fer rajoles com per als productes de pastisseria que elabora i ven a la petita botiga de la capital del Moianès.

Viñolas, nascut a Barcelona, es va formar a l’escola d’Hosteleria Hofmann i després de passar per restaurants com l’ÀBaC i el Racó d’en Freixa i obradors de pastisseria com Oriol Balaguer o Alain Chartier, a França, va decidir muntar el seu propi negoci. Va escollir Moià, el poble on estiuejava la seva dona, per obrir la pastisseria l’any 2008 i li va posar el nom d’Àger, el municipi de la Noguera d’on provenen els seus pares.

Subscriu-te per seguir llegint