Puc posar cadenes de neu a la moto?

Descobreix si n'existeixen, les alternatives i com fer-ho!

Consells per conduir amb neu

Moto i neu, com puc pujar-hi amb seguretat?

Moto i neu, com puc pujar-hi amb seguretat? / freepik

Fernando Álvarez

Tens moto, però no saps si pots posar-hi cadenes per la neu? Parlar de neu comença a semblar alguna cosa estranya, però no ho és tant, ja que el passat mes de novembre va començar la temporada a diversos indrets del territori. Grandvalira va ser una de les estacions andorranes que va poder gaudir d'aquest privilegi, perquè el canvi climàtic està provocant diversos problemes a la temporada. Si continuem amb temperatures baixes, la neu es mantindrà i poder anar a esquiar, tirar-se en trineu o fer ninots de neu, ja no serà només un somni. T'expliquem si existeixen cadenes per la moto.

Pneumàtics d'hivern

És possible que alguna vegada hagis sentit a parlar dels pneumàtics d'hivern, però, en cas que no, t'ho expliquem ràpidament: es tracta d'un tipus de gomes que ofereixen un rendiment més efectiu a temperatures baixes i que aconsegueixen també més adherència a l'asfalt. No són gaire comuns a Espanya, però en països on neva sovint poden arribar a ser obligatoris.

Aquests pneumàtics són una gran alternativa a les cadenes, però també s'hi poden complementar. A més, la conducció que ofereixen aquests pneumàtics és més semblant a la dels convencionals, no pas com amb les cadenes, amb les quals pots notar que no controles el teu vehicle del tot.

Posar cadenes de neu a la moto, pot ser una opció

Posar cadenes de neu a la moto, pot ser una opció / freepik

Hi ha cadenes per a moto?

La resposta és sí, encara que siguin una mica més complicades de trobar. Solen tenir 3 o 5 suports (com més suports, millor adherència) i es poden instal·lar a la roda com si es tractés d'un cotxe. Et permetran conduir per terrenys enfangats o on ha nevat, però no són gaire recomanables, ja que com sabràs l'estabilitat en una moto és molt menor.

El millor que pots fer si vius en una zona on neva amb freqüència i condueixes una moto habitualment és instal·lar uns pneumàtics d'hivern i, en situacions puntuals, col·locar les cadenes si fos necessari. A més, la velocitat a què circules no hauria de superar els 50 km/h, ja que podries perdre el control.

Altres recomanacions per conduir amb neu

Has de saber que, davant d'una nevada o condicions adverses, les cadenes o els pneumàtics d'hivern no ho són tot. Aquestes són altres coses que hauries de tenir en compte:

Ajusta la conducció a la carretera

Es recomana augmentar la distància de seguretat per tenir més marge de parada en cas de frenada sobtada, reduir la velocitat. 

Circula en marxes llargues si la calçada està lliscant, accelerar de manera suau durant tot el trajecte i portar els llums sempre encesos en dies de pluja, boira o calamarsa.

Revisió

Assegureu-vos que tots els elements del vehicle estan en perfecte estat per evitar accidents: nivells de líquids (oli, refrigerant, eixugaparabrises i frens) els pneumàtics, llums o la calefacció.

Confort a l'interior del vehicle

La temperatura a l'interior del vehicle ha d'estar al voltant dels 21 graus, si fa més calor els vidres s'entelaran i pot provocar somnolència al volant. Cal conduir amb roba còmoda, que no impedeixi el bon funcionament del cinturó de seguretat.