Educació per la pau

Leonor, la primera hereva de la Corona que comença la seva formació militar

La princesa Leonor seguida per la reina Letizia durant el lliurament de despatxos als nous oficials de l'Exèrcit de Terra, aquest divendres en l'Acadèmia General Militar de Saragossa

La princesa Leonor seguida per la reina Letizia durant el lliurament de despatxos als nous oficials de l'Exèrcit de Terra, aquest divendres en l'Acadèmia General Militar de Saragossa / EFE/ Javier Cebollada

Asunción Valdés

Fa un lustre vaig avançar en aquesta publicació -i en les d'altres diaris, també de Premsa Ibèrica- que la Princesa d'Astúries “completarà els seus estudis superiors, quan arribi el moment, amb formació militar, perquè com a Cap de l'Estat assumirà el comandament suprem de les Forces Armades”, segons estableix la nostra Constitució.

Llavors, Leonor de Borbó i Ortiz acabava de complir 13 anys i era estudiant de l'ESO en el col·legi Santa María dels Rosers, de Madrid. Avui, la primogènita dels Reis, que el 31 d'octubre aconseguirà la majoria d'edat, ha acabat el Batxillerat Internacional a l'Atlantic College de Gal·les, un dels centres més orientats a la convivència i la tolerància intercultural de la xarxa de Col·legis del Món Units, el lema del qual és educar per la pau i la sostenibilitat del planeta. El seu fundador, Kurt Hahn, va ser un jueu alemany que, després de sofrir la persecució nazi, va voler inculcar en la joventut la necessitat d'enteniment, compassió i austeritat per a construir un futur millor.

Els divuit UWC, segons les sigles en anglès, estan repartits per quatre continents i es coordinen per comitès o fundacions en diferents països que, fonamentalment, reuneixen recursos per a becar a més de la meitat dels seus alumnes, amb la finalitat que els diners no impedeixi accedir a aquests estudis especials. No ha estat el cas de la Princesa d'Astúries, que els seus dos cursos van ser costejats pels seus pares, com seran els de la infanta Sofía, segona en la línia de successió, que anirà al mateix centre. Allí, prop de la capital gal·lesa, al Regne Unit, igual que la seva germana major, mentre estudia el Batxillerat Internacional, podrà relacionar-se amb joves de més de noranta nacionalitats, practicar molt d'exercici físic i estar en contacte amb la naturalesa.

El 17 d'agost, segons el reial decret que va aprovar el Consell de Ministres el passat 14 de març, l'hereva de la Corona inicia la seva formació castrense. Serà molt convenient i valuosa, com opina Felip VI, al costat de la Reina Letizia, per a reforçar la seva actitud de servei i lliurament i facilitar la representació que haurà d'assumir en el seu paper institucional. Malgrat l'exigència que comporta aquest període, Leonor està molt interessada i “il·lusionada” per ingressar com a Dama-Cadet de l'Exèrcit de Terra, a l'Acadèmia General Militar de Saragossa.

Quan la princesa estigui en el gran edifici, davant la popular escala del canó -dita així pel qual decora el seu buit- llegirà sobre l'arc que la precedeix: “Si vis pacem per a bellum” (Si vols la pau, prepara't per a la guerra). La frase en llatí basada en Vegecio, especialista en assumptes marcials de l'Imperi Romà, resumeix l'estratègia de la política de dissuasió, encunyada quinze segles després, durant la Guerra Freda, entre 1945 i 1991: la capacitat militar que ha de tenir un Estat per a desincentivar al potencial enemic d'un atac.

L'exemple més recent l'hem vist amb la incorporació de Finlàndia i Suècia a l'OTAN, el tractat de l'Atlàntic Nord per a la defensa dels seus estats membres per mitjans polítics i militars. Davant la brutal agressió de Rússia a Ucraïna, clarament inferior en armament i en soldats, aquests països tradicionalment neutrals han volgut cooperar amb les seves Forces Armades en l'organització que busca preservar la llibertat i la seguretat dels seus aliats, al mateix temps que afermen la seva capacitat defensiva.

Després de finalitzar el curs 2023-24, Leonor de Borbó realitzarà el següent any acadèmic en l'Armada com guardamarina, a l'Escola Naval de Marín, a Pontevedra, i a bord del Vaixell Escola Juan Sebastián Elcano, durant l'atractiu, alhora que esforçat, viatge d'instrucció pel món. El seu tercer curs de formació militar serà en l'Exèrcit de l'Aire i de l'Espai, ingressant en l'Acadèmia General de l'Aire de San Javier, a Múrcia, com a alumna Alferes.

Leonor rebrà, al costat de companys de la seva mateixa edat, formació humana i tècnica basada en la disciplina, la lleialtat i la més avançada tecnologia, per a servir a la societat espanyola; educació similar a la que va rebre el seu pare el Rei abans d'iniciar la seva carrera universitària. A més, les amistats que es forgen en aquests anys són molt importants per al desenvolupament integral de la persona. De fet, és tradició en la resta de les monarquies parlamentàries europees que els futurs Caps d'Estat adquireixin així mateix formació militar i universitària.

Per això, el 17 d'agost de 2023 és una data a recordar: l'any que s'ha complert el trenta aniversari de la incorporació de la dona a les Forces Armades, l'hereva de la Corona serà la primera en la història d'Espanya que inicia la seva formació militar acadèmica. La coincidència amb el mateix dia que es constitueixen el Congrés i el Senat, després de les eleccions generals del passat 23 de juliol, és també molt significativa.

Una vegada que s'hagi elegit al president de les Corts i hagin pres possessió els diputats, Felip VI, segons l'article 99.1 de la Constitució, “prèvia consulta amb els representants designats pels grups polítics amb representació parlamentària, i a través del president del Congrés, proposarà un candidat a la presidència del Govern “.

La Princesa d'Astúries es fixarà molt en el que faci el seu pare complint el seu deure constitucional. Lliçons cíviques i militars per a la futura Reina que un dia haurà igualment d'arbitrar i moderar el funcionament de les institucions, com a “símbol de la unitat i permanència de l'Estat”