COSES DE GENT NORMAL

La meva milor biblioteca del món

Rosa Serra

Rosa Serra

No hi ha cap dubte; és la meva millor biblioteca del món, la de Puig-reig. Us explico perquè. Aquest any, per Sant Martí, l’11 de novembre, farà 68 anys; és la més antiga del Berguedà, una de les de mes solera – amb Sallent al capdavant – de la Catalunya central, i un servei municipal de primer ordre.

Als anys de la República a Puig-reig ja es reivindicava una biblioteca pública, tot i que ja n’hi havia una de molt petita, impulsada pels socis de l’Ateneu Republicà, la primera biblioteca no es va inaugurar fins al 1955. Des del primer moment va formar part de la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona i fins al 1996 va ocupar un local cèntric, a la plaça de la Creu.

Amb el pas dels anys va quedar petita; no hi cabien tots els llibres i revistes, i tampoc no s’hi cabia pel nombre reduït de places i sobretot perquè, des del primer moment, es va convertir en el centre de la vida cultural del poble, acollint tota mena d’activitats. El 1996, després d’anys de reclamacions, l’Ajuntament va trobar-li una nova ubicació i la Diputació de Barcelona va pagar-ne l’obra i organitzar-ne els fons i els serveis; el novembre de 1996 es va inaugurar la nova biblioteca, la Guillem de Berguedà.

Més gran, més lluminosa, amb més serveis, es va omplir de gent i d’activitats. Tanta gent, tanta feina, tanta activitat que va tornar a quedar petita, i el desembre de 2010 es va inaugurar la tercera biblioteca, més gran encara, amb un fons més complet, amb més serveis, amb més espais, que s’omplen d’activitats de tot tipus.

I ara digueu-me. Quants pobles coneixíeu que amb menys de 68 anys hagin tingut tres biblioteques, reivindicades i estimades, cada cop més gran i ben dotades?. Puig-reig té avui gairebé un 35% menys de població que l’any de la inauguració de la primera biblioteca.

I el mèrit és de les bibliotecàries i dels seus equips: a la plaça de la Creu van treballar-hi Montserrat Comes, M. Carme Penacho, Mercè Casòliva, Joaquima Soler, Roser Pous i Pilar Jiménez. A la de la plaça Nova, van ser-hi Mireia Castillo, Marta Bou, Francesc Puig, Anna Artigas i Queralt Ambròs, que també és al capdavant de la tercera biblioteca.

I el mèrit és de la gent, que hi trobem una servei de qualitat excel·lent. Com a totes les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals –amb més de 233 biblioteques i 12 bibliobusos, el més històric el bibliobús Pedraforca– , a la Guillem de Berguedà pots demanar, en préstec, qualsevol dels llibres, per excepcional que sigui, que es conservi en alguna de les biblioteques de Catalunya, les municipals, les universitàries, i les especialitzades. I es clar, revistes i productes audio-visuals.

Entreu-hi. És lluminosa, espaiosa, càlida a l’hivern i frescal a l’estiu, ben equipada, amb espais de lectura diferenciats, amb bons professionals, amb totes aquelles virtuts i serveis –si, si, de veritat, els mateixos– que han fet que la biblioteca barcelonina Gabriel Garcia Márquez sigui considerada la millor biblioteca del món aquest 2022.