Escalfar la piscina amb pipí

Xavier Domènech

Xavier Domènech

El titular pescaclics podria ser aquest: «El pipí de milers de manresans escalfarà l’aigua de les piscines municipals». Segur que una bona colla de lectors picarien. I no seria cap mentida. Però sí que seria una simplificació maliciosa, de manera que desenvoluparem l’argument per posar les coses al seu lloc. Estiguin tranquils: no es tracta de generalitzar la fastigosa pràctica d’alguns banyistes que alleugereixen la bufeta sense sortir de l’aigua. És una altra idea, ben neta i ben ecològica.

Resulta que pel torrent de Sant Ignasi, avui gran claveguera que passa pel costat de les piscines, hi circulen les aigües residuals procedents de molts barris de la ciutat, i la rierada consegüent és més calenta que l’aigua de l’aixeta. Es tracta d’utilitzar aquesta temperatura superior per escalfar el contingut de les cubetes natatòries, però sense que es barregin, és clar. I com és que l’aigua del torrent baixa tèbia? Fixin-s’hi bé: de què es nodreixen les clavegueres? En gran part, de les «aigües grises» de les cases: les que surten de la rentadora, de la dutxa, de la banyera, del rentaplats o de la pica. En tots els casos, líquids calents. Fins i tot hi ha qui utilitza aigua tèbia per fregar el terra, perquè s’eixugui abans. I, naturalment, van a la claveguera el pipí i el popó de tots els residents, que travessen els esfínters a temperatura corporal. De manera que sí, la orina dels manresans, ni que sigui una mica, escalfarà l’aigua de les piscines municipals Manel Estiarte Duocastella.

Aprofitar la temperatura d’allò que porta la claveguera per estalviar en la factura energètica de l’equipament esportiu em sembla una gran idea, i la pregunta és si trobarien la manera d’aplicar-la també en l’àmbit de les llars. Podrem escalfar la cambra de bany amb l’aigua calenta que s’escola pel desguàs de la dutxa? I la cuina amb la del rentaplats o la pica? Quan fem una rentadora, podrem enviar l’aigua d’esclarir cap al radiador del menjador? Del pipí no en dic res: descarreguem la cisterna i que en facin un bon us a les piscines.