TRIBUNA

Josep Genescà, la ràdio del Berguedà

Ramon Felipó

Ramon Felipó

Fa molts anys, a la ciutat de Berga hi havia hagut al mateix temps dues emissores locals: la de la Falange Española, que era a la plaça de Sant Pere, on hi ha l’edifici del dit ateneu, que sempre roman tancat, i la dels frares, que era al convent de Sant Francesc, quan els franciscans tenien a Berga un seminari, i tot l’edifici era ple de joves seminaristes. Els falangistes no van parar fins a fer tancar l’emissora franciscana, i la ràdio del Movimiento Nacional –Falange, pocs anys després, també fou tancada.

Amb la fi de la dictadura militar del general Franco per la seva mort i pocs anys més tard quan hi hagué eleccions democràtiques municipals i fou reinstaurada l’autonomia catalana amb una nova Generalitat, a Berga li va ser concedida una emissora local de freqüència modulada. Va ser molts anys instal·lada en uns locals de la plaça de Sant Joan a l’antic palau dels Peguera. Va tenir molt bons radiofonistes, com Jordi Puntes, Albert Obradors, Jordi Pardinilla... i molts d’altres,. L’emissora de capital berguedà va fer figa, van purgar uns altres forasters a gestionar-la i va acabar sent absorbida, va deixar de ser berguedana.

Fa uns anys, va obrir-se una nova ràdio a Berga, amb uns bons estudis a l’entrada de Berga tocant al Passeig de la Pau, però, ai las (!), va durar el que va durar, conflictes permanents primer entre diversos «personatges locals» que volien tenir la facultat d’emetre, i després amb l’Ajuntament. Van tancar, l’Ajuntament va dir que aviat hi hauria una altra emissora a Berga, d’això ja fa més de 6 anys i, com sempre sol passar, res de res, aquí no hi ha ràdio local i encara ho estem esperant. Sort en tenim de Josep Genescà, que des de Puig-reig dona veu a la comarca, i molt bé que ho fa. Un del riu avall, com es deia abans a Berga, ha passat la mà per la cara als de la capital comarcal. En Genescà fa trenta-dues edicions del Fòrum 10 de Ràdio Puig-reig, i ha passat per aquests actes el bo i millor de tot el periodisme català; tots dic, i no hi poso cap nom per no deixar-me’n cap. Quan dic tots, vull dir tothom. Ha posat el Berguedà, gràcies a Ràdio Puig-reig, al mapa de la comunicació nacional catalana radiofònica. En Genescà ha fet, amb el seu personal esforç i empenta, que tinguem veu a casa nostra. Josep, i que sigui per molts anys! Gràcies per la teva tasca.