Carta als Reis Mags

Carles Francino

Carles Francino

Fa anys que les campanyes publicitàries de Nadal s’han convertit en una carrera emocional. Des del Vuelve a casa, vuelve, un hit històric d’El Almendro, la competició s’ha tornat més disputada amb les superproduccions de Campofrío i els anuncis de la Loteria, en què la generositat a prova de premis desmunta fins als més durs. Tot el país es converteix per uns dies en una vall de llàgrimes.

Perquè per molt feixugues que puguin resultar les nadales i les ridícules baralles per veure qui té l’arbre més gran o els llums més macos (on va quedar aquell pànic cerval, de fa només un any, per la possible falta d’energia?), cal ser més estrany que un gos verd perquè aquestes festes no destapin la nostra part tendra. O sigui, que sembla un temps de treva per als mals rotllos i la mala bava. Però no per a tots. Els odiadors de la xarxa –que sona a grup de rap–, aquests no descansen mai.

Ja sabem que la bomba lacrimògena d’aquest any és l’anunci de Suchard, una deliciosa història d’animació amb aroma de Pixar, en què dos avis bussegen al mar dels records, amb filles, gendres, nets, fins i tot un gos... i arriben a la conclusió que ho han fet bé. Ha sigut un fenomen viral i l’equip que el va crear ha rebut un munt de merescuts elogis. Però a la periodista d’El País Luz Sánchez-Mellado se li va acudir penjar el tuit següent: «L’anunci de Suchard i la família perfecta ja fa pudor, i mira que no queda tabarra, dic torró. Per cert, els pares/ mares divorciats/des, sols/es, i els no pares/mares també ho han fet bé». Ha sigut com prémer el botó nuclear. Amargada, soltera i enemiga de la família tradicional han sigut les respostes més suaus que ha rebut; també hi ha qui li recomana comprar-se un gat. I ella, veterana a la xarxa, cuirassada per mil batalles tuitaires, confessava l’altre dia que aquesta vegada el tsunami l’ha superat. Havia pensat demanar-li als Reis poder convèncer-la que no trepitgi més bassals, però crec que ho canviaré. El que necessitem, Ses Majestats, és una vacuna contra la collonada i la intolerància.