Opinió | Sabors

Resulta que...

Se m’han acumulat temes. Els sintetitzo en diverses notes.

  • A l’abril ha mort Peter Higgs, el científic que va descobrir la partícula coneguda com el Bosó de Higgs, la «partícula de Déu». Vinculat amb Valls de Torroella gràcies a l’habilitat del Xavier Serra. Va aconseguir la complicitat del físic i es va elaborar una cervesa en homenatge seu a Ca l’Arenys, on es fa la Guineu.
  • Aquest 2024 és l’Any Guimerà. Es commemora el centenari de la mort d’Àngel Guimerà, del Vendrell, on va arrelar el nostre Joseph Puig. Enòleg, escriptor i icona del món vitivinícola. Orgullós santfruitosenc allà on anés a divulgar cultura i companyonia amb el vi. Vam compartir un Clos-Vougeot de la Borgonya de J.J. Confuron amb el que em va regalar una lliçó d’amor a la parella.
  • LVMH, la gran empresa del luxe ha adquirit Joseph Phelps, un celler de Napa Valley. A Toro van comprar Numanthia i resulta que els falta un Priorat. El luxe també viu processos de concentració, no passa només a la banca.
  • Un Senyor de Granollers a qui he vist poc, però a qui he escoltat i llegit molt es jubila. El primer cop que vaig veure en persona el Fermí Puig va ser al Majestic de Barcelona en un sopar-conferència en honor del Vahé Gérard, rei dels cigars des de Ginebra. Admiro com difon la cuina i com cuida la llengua. He estat al Drolma, al Petit Comitè i al restaurant del carrer Balmes, però la imatge que tinc d’ell és al cafè de casa esmorzant a la taula dos. Resulta que és amic i germà de vida del sallentí Joan Llenas, gastrònom, hostaler i fotògraf de capçalera del Santi Santamaria. Un plat del Fermí? El cabrit enfangat.
  • «20 de Abril del 90». Aquesta cançó va acompanyar la meva adolescència. A Valladolid, alguns dels integrants dels Celtas Cortos passaven pel nostre local i solien cantar i tocar qualsevol objecte improvisadament fent ritmes. Resulta que aprofitant l’aniversari han tocat al WiZink Center de Madrid i el Richard Sanz de Menade, amic i soci tant del manresà Joan Soler com meu és un dels íntims del seu líder, el Jesús Cifuentes.
  • L’Institut Guttmann ha engegat el Projecte Participa, per tal que totes les persones puguin tenir les màximes igualtats de condicions. Resulta que em fa recordar l’Uri Flotats. La seva fortalesa asseguda en una cadira serà un exemple. Ell, juntament amb l’Òscar Lanza, em van ajudar a muntar el nostre primer local amb una barra pensada per algú amb cadira de rodes. Una incongruència: als locals de restauració exigien que es pogués accedir i anar al servei amb cadira de rodes, però res obligava que hi hagués taules adaptades a les seves mides ni impedien tenir només barres i taules altes.