L’Aeroclub alerta que la comarca perd pes en el sector aeronàutic europeu

Els gestors de l’equipament han deixat de fer promoció i d’organitzar competicions a l’espera de poder incrementar les activitats

Un aparell sense motor arrossegat per una avioneta a punt d’enlairar-se a l’aeròdrom | S.P.

Un aparell sense motor arrossegat per una avioneta a punt d’enlairar-se a l’aeròdrom | S.P. / MIQUEL sPA. das i fontanals

Miquel Spa

Miquel Spa

El responsable de l’Aeroclub de Cerdanya, secció vinculada al de Barcelona-Sabadell, Sergi Pujol, ha argumentat que l’equipament és un una situació d’espera amb menys activitat i menys promoció per veure com es resol la negociació política. La reducció de l’activitat ha rebaixat el rol de l’aeròdrom cerdà en el sector aeronàutic nacional i europeu.

Pujol ha argumentat que «nosaltres seguim igual esperant que tot s’estabilitzi una mica; seguim amb restriccions de remolcs. És difícil treballar així perquè no podem fer competicions grans ni podem anar a promocionar-nos a fora per la incertesa que hi ha».

Amb el nou pla del Consell Comarcal, quan l’Aeroclub te una proposta d’activitat amb grups que superen els tretze vols a vela, ho ha de demanar al Consorci liderat pel mateix Consell, el qual decideix si l’autoritza puntualment o no. Sergi Pujol ha argumentat que aquesta situació comporta una menor arribada d’aficionats a la Cerdanya: «no podem organitzar competicions perquè ens costen diners i si després no les podem fer... Abans anàvem a fires i fèiem venir turistes de fora, però si després no se si els podem acollir... Estem esperant a veure què passa». Amb el nou pla del Consell, les operacions i l’activitat de vol a vela amb l’arribada d’aficionats d’arreu d’Europa «es va reduir dràsticament. A nosaltres se’ns coneixia internacionalment i ara mitja Europa es pensa que estem tancats, per la qual cosa s’ha reduït molt la presència d’alemanys, francesos i anglesos».

Aeroport únicament esportiu

L’aeròdrom de Cerdanya és de nivell tres dins el rànquing d’aquest tipus d’equipament, la qual cosa el cenyeix al vol esportiu, de manera que no pot acollir aviació comercial. A més de l’Aeroclub també hi operen empreses com ara Globus de la Cerdanya. La pista fa 1,1 quilòmetres i tot l’equipament unes 66 hectàrees. Disposa de restaurant, zona de jocs i piscina.

[object Object]

Fa dos anys la Generalitat va assumir la gestió de l’Aeroclub amb la intenció de reimpulsar-ne les activitats. En el marc d’aquesta recepció, la direcció general d’Aeroports de la Generalitat es va comprometre a invertir 150.000 euros en un projecte de millora de les instal·lacions. Les obres de millora es van centrar en les instal·lacions dels serveis de restauració i oci que hi ha a l’equipament, davant les pistes i els hangars. L’objectiu de la reforma va ser que l’Aeroclub obri una nova etapa d’obertura a la societat com a establiment d’oci i restauració.