El risc de l'anisakis a l'estiu: coneix el peix i el marisc que et pot portar a la intoxicació

Símptomes d'intoxicació per anisakis

Com eliminar l'anisakis del peix i el marisc

Peix, marisc i anisakis

Peix, marisc i anisakis / @freepik

El consum de peix i marisc es dispara a l'estiu i més en zones de la costa, ja que es promouen els productes locals i menjar peix de la zona és molt més atractiu que no pas menjar-lo a casa. Normalment, per l'estrès diari solem comprar peix o marisc congelat del supermercat perquè és més econòmic i no té espines, per exemple, però també el podem comprar a la peixateria i gaudir d'un peix o marisc fresc i local, tot i que, normalment els preus s'encareixen una mica més. El consum de peix i marisc és molt saludable, però si no procedim a prendre certes mesures de seguretat ens pot donar més d'un ensurt, per exemple, amb l'anisakis.

L'anisakis és un paràsit que sembla un cuc blanc d'uns 3 cm de llarg i de menys d'1 mm de gruix i, que, tant pot trobar-se en peix com en marisc. Aquests paràsits poden sobreviure a 50 °C i fins i tot, a mètodes de fumatge. 

Hi ha espècies que són més propenses a tenir aquest paràsit, descobreix-les de la mà del doctor Francisco Garcia Fernández, de la FEAD (Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu)

  • El lluç
  • El bonítol
  • El llucet
  • La llúcera
  • El rap
  • El verat

Aquests peixos, tot i ser dels que més paràsits tenen, en ser cuinats i no presentar-se crus o marinats, per exemple, fan que sigui més difícil contraure l'anisakis. Per això és molt important vigilar amb el peix cru o marinat perquè tenen molt més perill d'intoxicació per anisakis. Algunes d'aquestes espècies poden ser l'anxova, el seitó i la sardina. 

La llagosta, la gamba, el cranc, el pop, la sèpia o el calamar també poden portar-nos a l'hospital per intoxicació d'anisakis. Així que, compte amb el marisc que mengem.

Símptomes d'intoxicació per anisakis

Apareixen 48 h després de la ingesta perquè les larves necessiten fer-se espai en la mucosa del nostre estómac o intestí prim i poden aparèixer amb la següent simptomatologia:

  • Dolor abdominal a la boca de l'estómac
  • Dolor abdominal inferior
  • Nàusees i vòmits
  • Urticàries lleus o greus, segons el cas
  • Xoc anafilàctic en casos més greus

Com eliminar l'anisakis del peix i el marisc

  • Compra peix net
  • Menjar les parts llunyanes de l'aparell digestiu del peix o menjar cues de peix grans, per evitar l'estómac
  • Posar el peix a 60 °C durant 2 minuts, fregint-lo o rostint-lo, per exemple. I el marisc fer-lo a la planxa o coure'ls.
  • En cas que vulguis menjar peix cru, marinat o carpaccio per exemple, el millor és congelar la peça, prèviament durant 5 dies. El congelador ha d'estar a -20 °C o menys. 

En cas d'intoxicar-te, normalment, no t'has de preocupar, ja que progressivament es va millorant de forma espontània i no hi ha un tractament específic per l'anisakis. En cas d'obstrucció intestinal o reacció al·lèrgica, normalment amb corticoides i antihistamínics, en el cas de l'al·lèrgia, ja n'hi hauria prou.