El risc de l'anisakis a l'estiu: coneix el peix i el marisc que et pot portar a la intoxicació
Símptomes d'intoxicació per anisakis
Com eliminar l'anisakis del peix i el marisc
El consum de peix i marisc es dispara a l'estiu i més en zones de la costa, ja que es promouen els productes locals i menjar peix de la zona és molt més atractiu que no pas menjar-lo a casa. Normalment, per l'estrès diari solem comprar peix o marisc congelat del supermercat perquè és més econòmic i no té espines, per exemple, però també el podem comprar a la peixateria i gaudir d'un peix o marisc fresc i local, tot i que, normalment els preus s'encareixen una mica més. El consum de peix i marisc és molt saludable, però si no procedim a prendre certes mesures de seguretat ens pot donar més d'un ensurt, per exemple, amb l'anisakis.
L'anisakis és un paràsit que sembla un cuc blanc d'uns 3 cm de llarg i de menys d'1 mm de gruix i, que, tant pot trobar-se en peix com en marisc. Aquests paràsits poden sobreviure a 50 °C i fins i tot, a mètodes de fumatge.
Hi ha espècies que són més propenses a tenir aquest paràsit, descobreix-les de la mà del doctor Francisco Garcia Fernández, de la FEAD (Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu)
- El lluç
- El bonítol
- El llucet
- La llúcera
- El rap
- El verat
Aquests peixos, tot i ser dels que més paràsits tenen, en ser cuinats i no presentar-se crus o marinats, per exemple, fan que sigui més difícil contraure l'anisakis. Per això és molt important vigilar amb el peix cru o marinat perquè tenen molt més perill d'intoxicació per anisakis. Algunes d'aquestes espècies poden ser l'anxova, el seitó i la sardina.
La llagosta, la gamba, el cranc, el pop, la sèpia o el calamar també poden portar-nos a l'hospital per intoxicació d'anisakis. Així que, compte amb el marisc que mengem.
Símptomes d'intoxicació per anisakis
Apareixen 48 h després de la ingesta perquè les larves necessiten fer-se espai en la mucosa del nostre estómac o intestí prim i poden aparèixer amb la següent simptomatologia:
- Dolor abdominal a la boca de l'estómac
- Dolor abdominal inferior
- Nàusees i vòmits
- Urticàries lleus o greus, segons el cas
- Xoc anafilàctic en casos més greus
Com eliminar l'anisakis del peix i el marisc
- Compra peix net
- Menjar les parts llunyanes de l'aparell digestiu del peix o menjar cues de peix grans, per evitar l'estómac
- Posar el peix a 60 °C durant 2 minuts, fregint-lo o rostint-lo, per exemple. I el marisc fer-lo a la planxa o coure'ls.
- En cas que vulguis menjar peix cru, marinat o carpaccio per exemple, el millor és congelar la peça, prèviament durant 5 dies. El congelador ha d'estar a -20 °C o menys.
En cas d'intoxicar-te, normalment, no t'has de preocupar, ja que progressivament es va millorant de forma espontània i no hi ha un tractament específic per l'anisakis. En cas d'obstrucció intestinal o reacció al·lèrgica, normalment amb corticoides i antihistamínics, en el cas de l'al·lèrgia, ja n'hi hauria prou.
- Alejandra Marisa: així és la model de 60 anys guanyadora d'un certamen de Miss Univers a l'Argentina
- Ampli desplegament per a rescatar una persona que ha caigut amb el cotxe per un barranc a Pont de Bar
- Mor als 92 anys Lluís Vilà, president i fundador del Grup Vilà Vila
- MULTIMÈDIA | El Gósol dels primers turistes
- Necrològiques del diumenge 28 d'abril de 2024
- L'Abadia de Montserrat s'omple de turistes el dia de la patrona de Catalunya
- Deixa els seients del cotxe com nous amb aquest truc casolà
- Saps quantes cerveses pots beure sense donar positiu en un control d'alcoholèmia?