Somiar diu molt de tu, vols saber què hi ha darrere els somnis?

Les malalties mentals o les neurodegeneratives hi poden ser al darrere

Dormir és necessari per poder viure i mantenir-se estable i saludable. El dia que no dormim, de segur que no ens trobem tan bé i estem cansats i sense gaire ànim. A vegades el no dormir bé es pot fer crònic i així aparèixer l'insomni, trastorn que cada vegada està afectant més a la població a conseqüència de l'estrès, entre altres factors.

Normalment, dormirem una mitja de 26 anys al llarg de la nostra vida, però si el nostre somni no és reparador i benestant, això es pot reduir, provocant la mort prematura en els casos més greus i, en altres, desembocar en problemes de salut mentals o neurodegeneratius.

Somiar no és dolent, però si es fa de forma reiterada pot dir que alguna cosa no està funcionant correctament. Segons Gerard Mayà, neuròleg i membre del grup de treball de 'Trastorns del Moviment i de la conducta durant el somni i hipersòmnies' de la Societat Espanyola de la Son, el tipus de somni que tens pot determinar si pateixes una malaltia mental o neurodegenerativa.

Si tenim somnis violents on ens intentem defensar de persones o animals per discussions o baralles amb moviments bruscos i a més a més es representen en la realitat, fent moviments bruscos al llit durant el somni, aquí hi ha un problema! En aquest cas concret, hi hauria un trastorn de la conducta de la son en la fase REM.

La fase REM és una fase on el cervell processa els nostres pensaments i emocions, en el moment en què el nostre cos no para quiet i somia i representa aquests somnis violents, vol dir que el nostre cervell no està treballant de forma correcta. Aquest trastorn quan sol aparèixer a partir dels 50 anys, de forma aïllada, sense cap altra símptoma a conseqüència de medicació com antidepressius, se sol relacionar amb el Parkinson.

Aquest símptoma pot ser el primer, després vindrien els tremolors o els problemes cognitius

Parkinson: la malaltia neurològica que més augmenta al món

Parkinson: la malaltia neurològica que més augmenta al món

El 90% dels casos amb els problemes REM que s'han esmentat, després de 15 anys de seguiment, comencen a patir Parkinson

Malalties relacionades amb els somnis

  • Apnea obstructiva de la son es relaciona amb somnis de frustració on no pots sortir d'un lloc, no trobes la porta o no arribes a la meta.
  • Parkinson es relaciona amb somnis i moviments agressius on t'estàs contínuament defensant d'alguna cosa
  • Somnambulisme es relaciona amb somnis que s'escapen d'un perill
Apnea del son

Apnea del son / @ Drazen Zigic

El doctor Mayà diu que els somnis són indicatius, però que no determinen el 100% les malalties esmentades, sense unes proves i un diagnòstic clínic més específic

El psiquiatre Carmelo Pelegrin fa referència al fet que el contingut dels somnis i els trastorns mentals poden anar molt lligats. En el cas de patir estrès posttraumàtic, els pacients solen somiar amb situacions angoixants recurrents, relacionades amb el procés. I en el cas de persones amb depressió, poden arribar a tenir somnis on senten culpabilitat, drames, són perseguits o jutjats... En definitiva, patir un malson.

Tot i que, tenir malsons no vol dir patir un trastorn mental

Quan és recomanable anar al metge

  • Si tinc molta son, tot i dormir les hores necessàries
  • Patir d'insomni: dormir poc, o despertar-se de forma reiterada o no poder tornar a agafar el son
  • Si notes que hi ha moments en què et falta l'aire mentre dorms, potser tu no ho veus, però si dorms amb algú, ho detectarà molt més de pressa
  • A l'hora de dormir et mous contínuament o pateixes de somnambulisme, és imprescindible acudir a l'especialista del son.