El TJUE estableix que les hipoteques IRPH poden ser abusives

La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) dona suport a les reclamacions dels consumidors afectats per la falta d'informació.

El TJUE estableix que les hipoteques IRPH poden ser abusives

El TJUE estableix que les hipoteques IRPH poden ser abusives

El TJUE enforteix la protecció als consumidors i promou l'equitat en els contractes hipotecaris mitjançant la sentència sobre l'IRPH, un èxit recolzat per Arriaga Asociados

Arriaga Asociados celebra la històrica sentència emesa el 13 de juliol pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), la qual recolza les reclamacions dels consumidors afectats per la falta d'informació sobre la possible aplicació d'un diferencial negatiu a l'Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris (IRPH) per igualar-lo amb altres índexs del mercat com l'Euríbor.

Una victòria per als consumidors

El TJUE ha respost de manera favorable a les preguntes plantejades per una jutgessa del Jutjat de Primera Instància núm. 17 de Mallorca, abordant la problemàtica de l'IRPH. Aquesta sentència promoguda per la jutgessa espanyola és de compliment obligat d'acord amb l'article 4 bis de la Llei orgànica del poder judicial per a tots els jutges espanyols, sense necessitat que el Tribunal Suprem (TS) la reinterpreti.

En la seva decisió, el TJUE fa referència a la Circular 5/1994 del Banc d'Espanya, la qual estableix la necessitat d'aplicar un diferencial negatiu a l'IRPH per equiparar-lo a altres índexs del mercat. Aquesta sentència estableix que l’abusivitat de l’IRPH s’ha d’avaluar cas per cas, contradient la postura anterior del Tribunal Suprem i permetent la possibilitat de declarar l’IRPH com a abusiu i nul.

Una mica d'esperança per als afectats

Arriaga Asociados continua treballant incansablement en la defensa dels drets dels consumidors i continuarà lluitant per la transparència i l'equitat en les relacions contractuals. Aquesta sentència del TJUE representa un pas important cap a la protecció dels consumidors i estableix un precedent significatiu en la jurisprudència relacionada amb l'IRPH. Els afectats per aquest índex ara podran tenir esperança i confiança que les seves reclamacions seran avaluades de manera justa i equitativa.

"Aquesta sentència ofereix seguretat jurídica a més d'un milió d'afectats per aquesta clàusula abusiva, que es trobaven en una situació d'incertesa i inestabilitat jurídica. El TJUE ha confirmat que els jutges espanyols han d'analitzar cas a cas la possible abusivitat” Jesús Arriaga / CEO d'Arriaga Asociados.

La sentència del TJUE ha corregit la postura del Tribunal Suprem i ha establert les bases per a un escrutini més gran de les clàusules de l'IRPH en els contractes hipotecaris. Amb aquesta resolució, es promou la transparència en el sector financer i es reforça la protecció dels drets dels consumidors, recolzant les reclamacions dels consumidors afectats per la falta d'informació en la possible aplicació d'un diferencial negatiu en l'IRPH i corregeix la postura del Tribunal Suprem. Aquesta decisió representa una fita en la defensa dels drets dels consumidors i reforça la importància de la transparència i l'equitat en els contractes hipotecaris. Arriaga Asociados seguirà compromès en la seva tasca de defensa dels afectats i advocarà per una justícia més gran en les relacions contractuals. Es tracta d'un avenç positiu en la lluita contra les pràctiques abusives i un pas cap a una justícia més gran en l'àmbit hipotecari.