La connexió del bus de Solsona amb Lleida millora per als estudiants universitaris

La modificació i ampliació de servei és una resposta a les peticions que havien fet l'Ajuntament de Solsona i el Consell comarcal

L'estació de busos de Solsona amb autocars de l'empresa ALSA

L'estació de busos de Solsona amb autocars de l'empresa ALSA / Aj Solsona

Jordi Badia Perea

Els estudiants universitaris que viatgen des de Solsona a Lleida disposaran des d’aquest divendres d’uns horaris més adequats a les seves necessitats, segons va informar ahir el govern de la ciutat. En concret, s’incorporarà un autocar que, durant el període lectiu, sortirà de la capital del Solsonès els diumenges a la tarda a les 19.00 h i hi haurà un segon servei de dilluns a divendres a les 15.30 h.

Tant el Consell Comarcal del Solsonès com l’Ajuntament de Solsona havien demanat al departament de Territori i a Alsina Graells, l’empresa que deté la concessió de la línia de Solsona a Lleida que modifiquessin els horaris actuals per ajustar-los a les necessitats dels estudiants de la comarca.

A partir de setembre, hi haurà un autocar que sortirà de l’estació d’autobusos de Solsona els diumenges a les 19.00 h i que arribarà a Lleida pels volts de les 21.00 h. No obstant, el primer dia d’entrada en funcionament serà el dilluns dia 11 i no pas el diumenge 10, per la festivitat de la Diada Nacional.

Entre setmana, els estudiants solsonins podran agafar l’autobús de tornada a casa a les 15.30 h i arribar a Solsona cap les 17.30 h. Fins ara, l’últim autobús sortia de Lleida a les 13.00 h, força abans de l’acabament de les classes que, en general, finalitzen entre dos quarts de tres i les tres.

«En els últims anys, hi ha una tendència a anar a estudiar a Lleida», va explicar ahir a Regió 7 el tècnic de transports públics del Consell Comarcal del Solsonès, Pere Obiols. «Fins ara, només tenien un servei diari i prou, i amb tornada a la una del migdia. Ara en tindran dos, i a una hora que els permetrà assistir a totes les classes», va afegir.

Una altra de les millores que tenen previst d’instaurar a curt termini és la integració a la zona tarifària de Lleida, que ara arriba fins a Ponts. Ja ho tenen acordat amb l’ATM Lleida, segons Obiols. Això permetrà rebaixar de molt el cost del bitllet senzill que és de 19 euros. Tot i que els estudiants es treuen l’abonament de la zona de Lleida i compren el bitllet fins a Ponts, «la rebaixa serà substancial, a banda de l’avantatge de poder circular amb un mateix abonament per tota la zona», va explicar Obiols.

La diagnosi del 2015

De fet, aquesta era una de les tres grans mancances que el Consell Comarcal del solsonès havia detectat en el seu estudi sobre les comunicacions i el transport de l’any 2015. «En aquella diagnosi, es va observar la necessitat de millorar les comunicacions internes entre les poblacions de la comarca i les de Solsona amb les grans capitals del país», va explicar Obiols.

Des de llavors, es va implantar el transport a demanda entre els pobles de la comarca i Solsona els divendres per facilitar l’anada al mercat. Aquest servei s’ofereix a través del taxi. I es va acordar amb el departament de Territori i l’empresa Alsina Graells la posada en servei d’autobusos semidirectes amb Manresa, que entraran en funcionament a partir de dilluns dia 4. Aquests nous horaris permetran als estudiants d’arribar a Manresa abans de les 8 del matí i, als de la tarda, abans de les 3. De tornada, els podran agafar a les 2 i a les 21.30. A més, també s’han incorporat les parades de Cardona i el Pi de Sant Just (Olius).

«Amb aquest darrer acord, hem resolt les mancances detectades en aquella diagnosi», va concloure Pere Obiols.