Els alcaldes de la Ribera Salada exigeixen més mà dura contra l’incivisme

Lladurs i Castellar troben a faltar més implicació dels Mossos i els Rurals

Un grup de banyistes a la Ribera Salada | RG7

Un grup de banyistes a la Ribera Salada | RG7 / jordi badia perea. lladurs/castellar

Jordi Badia Perea. Lladurs/Castellar

Els alcaldes de Lladurs, Daniel Rovira, i de Castellar de la Ribera, Claustre Sunyer, han trobat a faltar més contundència a l’hora de sancionar les conductes incíviques que una temporada d’estiu més han hagut d’entomar a les zones de bany dels seus municipis. El portaveu del Consell Comarcal del Solsonès i alcalde de Guixers, Jordi Selga, s’expressa en el mateix sentit.

Amb el període de vacances acabat i amb l’estiu pràcticament acomiadat, els alcaldes de la Ribera Salada fan un balanç no prou postiu. Perquè les mesures adoptades durant l’any per afrontar la temporada de bany a les rieres del Solsonès no han acabat de funcionar prou bé. Ni l’ordenança que va aprovar el Consell Comarcal perquè els Ajuntaments adherits (Clariana del Cardener, Olius, Guixers, Castellar de la Ribera i Sant Llorenç de Morunys) poguessin contractar vigilants de manera directa, ni els pàrquings construïts per poder limitar l’aforament, ni els voluntaris facilitats pel Govern han servit per evitar que es repetissin els comportaments incívics d’alguns banyistes.

Els quatre informadors que els havien de proporcionar van acabar sent només dos. Però, a més «no tenien prou experiència ni autoritat per fer complir les normes», explica Sunyer. «Hem trobat a faltar implicació dels Mossos i dels Agents Rurals,s egurament perquè també ells estan desbordats», afirma Rovira. Els dos alcaldes coincideixen a reclamar «més contundència a l’hora d’aplicar la normativa i multar les conductes incíviques».

L’ordenança aprovada pel Consell l’any passat preveu sancions de fins a 3.000 euros per a les faltes més greus. Ni l’alcalde de Lladurs, ni l’alcaldessa de Castellar tenen constància que se n’hagin posat. L’alcalde de Guixers, en canvi, afirma que sí que se n’han posat, bàsicament, per cotxes mal aparcats, música excessivament alta o per dur els gossos deslligats.

L’alcalde de Lladurs troba «molt malament que hàgim de contractar una empresa privada per haver de defensar unes zones de bany amb els pressupostos tan migrats que tenim». Explica que ells han fet tot el que els van dir que fessin: «l’ordenança, la zona d’aparcament per reduir l’afluència a les rieres limitada a l’aforament de cotxes...» però que, tot i això, «ens hem trobat les zones de bany fetes un abocador», s’exclama. Tant Lladurs com Castellar de la Ribera han hagut de tibar dels plans d’ocupació per netejar les zones freqüentades pels banyistes. Una de les funcions dels informadors era subministrar bosses d’escombraries als visitants.

L’alcaldessa Claustre Sunyer explica que van haver de tancar un dels accessos durant mig estiu perquè s’havia convertit en «un lloc de concentració per fer-hi festes» i que es van trobar famílies que «feien foc per fer-se el dinar, malgrat els advertiments de perill d’incendi i els senyals de prohibició que hi ha».

El portaveu del Consell Comarcal incideix en aquesta manca d’educació quan afirma que «hi ha un gran desconeixement. Els Ajuntaments informem, però costa que la gent ho entengui i interioritzi que hi ha restriccions al medi natural per evitar-ne la sobreexplotació i protegir la flora i la fauna».

Encara que se’ls fa difícil de concretar quina afluència hi ha hagut durant els mesos de vacances, «perquè hi ha molts punts d’accés i la gent es fica per tot arreu», tots tres alcaldes coincideixen en què, mentre al juliol ha estat similar a la de l’any passat, a l’agost s’ha incrementat, potser per la calor que ha fet i pel tancament de les activitats a la Llosa del Cavall. Calculen que entre setmana hi ha hagut entre uns 60 i 70 banyistes, però que el cap de setmana s’ha arribat a pics de més de 200.

Voluntaris fins a Tots Sants

Jordi Selga confirma que el Govern allargarà un dels contractes dels voluntaris perquè s’hi estigui durant tot el mes de setembre, i que en contractarà un de més que esatarà treballant a la zona de Navés i Guixers per cobrir la campanya de bolets.

De cara a l’any que ve, l’alcalde de Lladurs reconeix que «hem d’acabar les obres de l’aparcament, aprovar una ordenança per poder cobrar una taxa i firmar un conveni amb el propietari del terreny», però insisteix en reclamar més ajuda per part del Departament perquè «si hem de contractar personal fix, se’ns disparen els costos a uns nivells que no podem assumir». «Faltes persones amb més autoritat i capacitat sancionadora», conclou Sunyer.