El ple solsoní aprova que regidors i partits participin als mitjans locals

La mesura pretén ser un instrument per a la «pràctica de la participació i la pluralitat política»

Sessió plenària de dijous passat a Solsona | XAVI MORALEDA

Sessió plenària de dijous passat a Solsona | XAVI MORALEDA / xavi moraleda. Solsonès

Xavi Moraleda

El ple solsoní, dijous passat, va aprovar per unanimitat l’actualització del reglament regulador per tal que permeti que els grups municipals puguin participar en els mitjans de comunicació de l’Ajuntament, com també un conveni que regula les condicions de la cessió gratuïta a Creu Roja d’una parcel·la municipal contigua a la seva oficina. A banda, també es va donar llum verda als pressupostos per a l’exercici del 2024 que, segons va detallar l’alcaldessa, Judit Gisbert, «seguiran la línia del pla d’eficiència energètica» i procuraran mitigar al màxim els efectes de la sequera.

A partir d’ara els regidors i els grups municipals de Solsona podran participar en els òrgans d’informació i difusió locals amb la finalitat de «garantir el dret d’accés i la llibertat d’expressió», com estipula el nou reglament. Aquesta mesura es planteja en un moment en què s’estan començant a implantar nous mitjans de comunicació audiovisuals a la ciutat, amb la recuperació del butlletí municipal i la creació del web oficial de Solsona, a banda de la ràdio municipal. Per tant, es tracta d’una etapa en què s’està trencant «el gran buit mediàtic» que patia la ciutat.

Segons el reglament regulador redactat pel govern encapçalat per ERC i ApS-CUP, aquesta modificació suposarà un instrument necessari per a la «pràctica de la participació i la pluralitat política». A més, esdevindrà un compliment obligatori per tal de garantir un bon «sistema de difusió i participació de tots els membres de l’Ajuntament de Solsona» emmarcats dins els mitjans de comunicació de titularitat pública de la ciutat.

Els òrgans d’informació i difusió que es contemplen són el tauler d’anuncis de l’Ajuntament, els taulers d’anuncis de l’Oficina d’Atenció Ciutadana, el butlletí municipal, l’emissora de ràdio local, la televisió local i la pàgina web municipal.

Tot i això, el document especifica que «no es podrà utilitzar per fer propaganda dels partits polítics o coalicions electorals per als quals es presenten a les eleccions municipals». Com tampoc «publicacions destinades a donar informació d’actes i actuacions concretes, com ara campanyes sobre les deixalles, informació de caràcter cultural com cicles de concerts i programes de festa major».

A més, els mitjans públics hauran de vetllar per fomentar la participació dels regidors i dels diferents grups polítics de la ciutat «per tal d’assegurar la pluralitat i garantir una presència proporcional» per tots ells.

La mesura va ser aprovada pels grups de l’oposició, Junts per Solsona, encapçalat per Elis Colell i Treballem per Solsona, liderat per Marc Barbens. La qüestió no va causar cap comentari ni debat, pel fet que tots es van mostrar positius davant d’aquesta nova possibilitat.

Una parcel·la per a Creu Roja

D’altra banda, també es va aprovar per unanimitat un conveni amb les condicions per a la cessió gratuïta a Creu Roja del Solsonès d’una parcel·la que, actualment, és propietat de l’Ajuntament i que és al costat de les seves oficines. L’alcaldessa, Judit Gisbert, va assenyalar durant el ple que serà cedit amb la garantia que si d’aquí a vint-i-cinc anys ja no continua sent útil per a l’organització tornarà a ser propietat del consistori o bé es considerarà el seu enderroc.