El Zoo del Pirineu participarà en la reintroducció d'òlibes a zones on estaven extintes

La fundació col·laborarà en una prova pilot impulsada per la Generalitat com a centre de cria d'aquesta espècie de mussol

Una veterinària inspecciona el mascle d'òliba que participarà en el projecte de cria

Una veterinària inspecciona el mascle d'òliba que participarà en el projecte de cria / Zoo del Pirineu

Xavi Moraleda

El Zoo del Pirineu col·laborarà en un projecte que pretén reforçar les poblacions d'òliba d'arreu de Catalunya, com també reintroduir l'espècie en zones on estava extinta. La iniciativa ha estat impulsada per la Generalitat i l'entitat hi participarà a través d'una prova pilot com a centre col·laborador que s'ocuparà de la cria d'òlibes, una «espècie amenaçada» al territori. La fundació ja ha rebut l'autorització de la Direcció General de Polítiques Mediambientals que possibilitarà l'inici d'aquest procés.

El protocol estableix que el Zoo del Pirineu s'ocuparà de dur a terme un programa de cria d'aquesta au nocturna. Els exemplars que neixin al centre restaran al seu refugi d'animals salvatges fins que tinguin un mes d'edat. En aquest punt, una vegada independitzades, seran traslladades al Centre de Fauna de Vallcalent de Lleida, on es coordinarà la gestió del seu alliberament en espais que hauran estat seleccionats prèviament pels experts. Així, la població d'aquesta au autòctona, catalogada com a espècie amenaçada en estat vulnerable, es veurà incrementada.

La Fundació considera que aquesta mena d'actuacions són essencials «ja que tots els éssers vius tenen un paper important a la natura». L'òliba, concretament, és una au que es podria considerar «un veritable aliat de les persones», perquè s'alimenta exclusivament de ratolins, de manera que té una gran importància pels ecosistemes catalans.

Evitar la desaparició de l'òliba

Aquesta espècie de mussol està protegida a escala mundial a causa que és considerada com una au amenaçada. La seva vulnerable condició fa necessària «la implementació de plans de conservació per evitar la seva desaparició al país», com han assegurat membres de la Fundació del Zoo del Pirineu. Els principals problemes als quals les òlibes s'han d'enfrontar són l'ús de raticides o les col·lisions amb cotxes a les carreteres. Tot i això, segons professionals del centre, una altra pràctica humana que les afecta negativament és el fet de «tapar els accessos als campanars i altres forats als edificis per evitar l'entrada dels coloms, ja que així també s'eliminen els possibles espais on l'òliba pot nidificar».

Per tal que el projecte tingui èxit, per l'entitat és crucial que les òlibes creixin segons un protocol estricte que inclou una alimentació específica i un contacte mínim amb les persones. D'aquesta forma, es podrà garantir la seva correcta emancipació d'acord amb el seu comportament natural.