Intrusos al teu wifi? Així pots saber molt ràpidament si te l’estan robant

Si sospites que un veí utilitza la teva xarxa, pots saber-ho i protegir el ‘router’

Un home mira articles a Internet amb el seu ordinador

Un home mira articles a Internet amb el seu ordinador / Europa Press / Alberto Ortega

Alexa Fuentes

Si la velocitat d'internet de casa teva comença a funcionar més lent que de costum sense cap motiu aparent pot ser que algú t’estiguin robant el wifi. Tot i que aquesta no és l'únic motiu que pot fer que les webs tardin a carregar-se, és millor comprovar-ho ràpid i evitar problemes de seguretat.

El primer efecte que nota l’usuari a qui li han piratejat el seu wifi és una reducció de l’amplada de banda si l’intrús fa un ús intensiu de la xarxa. Però hi ha riscos més grans: a més d'aprofitar-se de navegar gratis, el 'lladre' també podria cometre il·legalitats utilitzant la teva IP –veure pornografia infantil, accedir a grups terroristes o insultar i vexar persones anònimes o famoses, per posar només tres exemples– que poden arribar ficar-te en un embolic.

Detecció

La manera més fàcil de saber qui està connectat a la nostra xarxa és mitjançant diferents programes, coneguts com a ‘sniffers’ o escàners de xarxa, instal·lats als nostres propis dispositius. Des del mòbil, la tauleta o l’ordinador amb què ens connectem habitualment a internet de casa nostra, podem obtenir una llista de tots els aparells que estan utilitzant aquesta mateixa xarxa en aquell moment.

Una de les més recomanades pels usuaris és Fing, disponible tant per a Android com per a iPhone. Però n'hi ha moltes més; aplicacions per a tauletes o mòbils i per a ordinador, com per exemple Who is on my Wifi i Wireless Network Watcher, dues de les més utilitzades a tot el món.

Totes funcionen d’una forma similar: analitzen la xarxa wifi en qüestió per saber quants dispositius estan connectats alhora.

Llum parpellejant

Una forma de saber si hi ha algú utilitzant el nostre wifi és desconnectar tots els dispositius i veure si la llum del 'router' continua parpellejant. Si ho fa, està clar que algú utilitza la nostra xarxa.

També és possible saber si algú ha utilitzat el wifi mentre no hi som. Per això, cal accedir a la web del ‘router’, tasca que es fa de la següent manera:

  1. Poses la direcció del ‘router’ (generalment, 192.168.1.1 o 192.168.0.1) al navegador d’internet. S’accedeix així a una web on ens demana l’usuari i la contrasenya del ‘router’.
  2. Consultes l’historial de dispositius que s’han connectat. Allà hi apareix una llista amb les adreces IP i MAC dels aparells. Sabent els nostres, pots comprovar quins altres dispositius s’han connectat sense que tu ho sàpiguessis.