Zoom utilitzarà les teves dades per a entrenar la intel·ligència artificial

L'empresa estatunidenca va canviar el passat 26 de juliol les polítiques d'ús de l'aplicació

Carles Planas Bou

Tot el que diguis o facis durant una videotrucada a través del programa Zoom podrà ser utilitzat per a entrenar sistemes d'intel·ligència artificial (IA). L'empresa estatunidenca va canviar el passat 26 de juliol les polítiques d'ús de l'aplicació, una modificació que desperta dubtes sobre l'impacte que pugui tenir a la privacitat.

El nou text explica que la companyia podrà servir-se de totes les dades que es generen a les converses entre els seus usuaris per a formar i ajustar algorismes i models d'aprenentatge automàtic. A la pràctica, això significa que s'alimentarà la màquina amb el contingut dels xats que es produeixen dins de la plataforma per a millorar la seva capacitat conversacional.

Aquest ús aixeca algunes sospites. D'una banda, es tem que d'aquesta manera s'accedeixi i utilitzi informació dels usuaris de forma no consentida explícitament. La companyia no proporciona cap opció perquè els clients puguin rebutjar aquesta cessió de les seves dades per a entrenar models de IA. Fixar aquesta clàusula com a obligatòria i no comptar amb el consentiment dels usuaris podria suposar un incompliment de les lleis de protecció de dades sota algunes jurisdiccions.

Ja l'any 2021, Zoom va acordar pagar 86 milions de dòlars per a tancar una demanda col·lectiva als Estats Units que va acusar la companyia de violar la privacitat de milions d'usuaris en compartir sense consentiment les seves dades personals amb Google, Facebook i LinkedIn.

CESSIÓ DE DADES

"Entre vostè i Zoom, tots els drets, títols i interessos sobre les Dades Generades pel Servei, així com tots els Drets de Propietat d'aquests, pertanyen i són propietat exclusiva de Zoom", resa la secció 10.2 de la nova política. "Vostè dona el seu consentiment perquè Zoom accedeixi, utilitzi, recopili, creï, modifiqui, distribueixi, processi, comparteixi, mantingui i emmagatzemi les Dades generades pels serveis per a qualsevol fi, en la mesura i de la forma permesa per la legislació aplicable, inclosos els fins de desenvolupament de productes i serveis, màrqueting, anàlisi, control de qualitat, aprenentatge automàtic o IA".

L'apartat 10.4 remarca que aquells que vulguin fer servir Zoom per a realitzar videotrucades estan obligats a atorgar a la companyia "una llicència perpètua, irrevocable, mundial, no exclusiva, lliure de regalies i transferible" que li permeti "redistribuir, publicar, importar, accedir, utilitzar, emmagatzemar, transmetre, revisar, divulgar, preservar, extreure, modificar, reproduir, compartir, utilitzar, mostrar, copiar, distribuir, traduir, transcriure, crear treballs derivats, processar el Contingut del Client i realitzar tots els actes respecte el Contingut del Client".