Salut

Què passa si prenc un cafè i després em poso a fer migdiada?

Una tassa de cafè

Una tassa de cafè / periodico

Redacció

El cafè és una beguda imprescindible per aquelles persones que necessiten una dosi extra d'energia al matí o al migdia, després de dinar. I en aquest darrer cas, són molts els qui es pregunten què passa si prenc un cafè i després em poso a fer la migdiada.

Doncs, contràriament al que pugui semblar, beure cafè abans de fer una becaina no només no afecta al son, sinó que contribueix a despertar-se després amb més energia. Així ho ha constatat un estudi publicat a la revista Clinical Neurophysiology, on un grup de científics japonesos asseguren que el que es coneix com a ‘coffee nap’ (‘migdiada cafè’ encatalà) pot resultar realment beneficiós per a la salut.

Somnolència i alt rendiment

La investigació ha demostrat que consumir una tassa de cafè abans de la migdiada no afecta el son i, a més, augmenta l’energia al despertar. Per deixar constància d’això, tres investigadors japonesos van sotmetre deu subjectes a cinc condicions experimentals: només migdiada, consumir cafeïna i migdiada, migdiada i llum al despertar (estar exposat a alta lluminositat durant un minut just després de despertar), migdiada i rentat de cara, i finalment, sense descans.

Es pot destacar que tots aquests descansos es van fer a les 12.40 hores i les tasques de la fase experimental van consistir en 15 minuts de treball informàtic abans de dormir i una altra hora al despertar. Tal com indiquen els resultats, la condició de ‘cafeïna + migdiada’ va ser la més efectiva de totes per combatre la somnolència i obtenir un alt rendiment, amb efectes que es van prolongar fins i tot una hora després del despertar.

Efectes del cafè

La raó que s’amaga darrere d’aquests inesperats efectes és que el cafè no actua de forma immediata sobre el nostre organisme. I mentre es dorm, el cervell elimina de forma natural l’acumulació d’adenosina, una substància que provoca la sensació de cansament i son.

Es calcula que la cafeïna triga una mitja hora a actuar, així que fer una migdiada d’uns 20 minuts pot ser una manera ideal de potenciar l’impacte del cafè i despertar-se amb encara més energia.