El Tren del Ciment del Berguedà ressegueix la línia que històricament unia la fàbrica de ciment Asland de Castellar de n’Hug i Guardiola de Berguedà, des d’on partia una ruta de ferrocarril de via estreta cap a Berga i Manresa. Amb origen industrial, el tren ha estat reconvertit ara en atractiu turístic apte per a tota la família. La seva locomotora dièsel i els seus quatre vagons verds llampants prometen fer passar una bona estona a petits, captivats pel soroll del motor i els sotracs de la via, i a grans, embadalits amb el paisatge.

El tren del ciment té 4 estacions: La Pobla de Lillet, La Pobla Centre, Jardins Artigas i Museu de Ciment-Castellar de n’Hug, i el recorregut total és de 3,5 km els quals es realitzen en 20 minuts. Els viatgers, 25 per trajecte, poden pujar i baixar en qualsevol de les parades, fer una visita, i reprendre el recorregut.

El tren fa un itinerari breu per indrets que mereixen ser visitats. A La Pobla de Lillet, a banda de passejar pel seu nucli antic, podrem descobrir els Jardins Artigas, dissenyats per Antoni Gaudí i considerats una de les joies del Berguedà. Es visiten en poc més de 30 minuts i ofereixen una faceta del treball de Gaudí poc coneguda. Fonts, passarel·les i escultures a peu de riu li donen un encant especial.

L’altra parada obligada és el Museu del Ciment, a l’antiga fàbrica Asland. Com s’hi treballava i la importància que va tenir aquesta empresa per a la comarca en l’època de la industrialització són algunes de les coses que s’hi pot aprendre.

A tenir en compte: El Tren del Ciment funciona d’abril a mig novembre.

Tren del ciment

www.trendelciment.cat