Les millors fotografies sobre drets humans ocupen Barcelona

Una mena de World Press Photo amb arrels barcelonines i descentralitzat es pot visitar fins al 10 de gener a peu de carrer

El Kurdistan. Foto d’Esra Gültekin.

El Kurdistan. Foto d’Esra Gültekin.

Alba Zaplana

Una mostra fotogràfica de primera divisió es pot visitar a peu de carrer a Barcelona aquests dies de Nadal i fins al 10 de gener. Una dotzena d’exposicions repartides per tots els districtes de la ciutat conformen la III edició del Festival Internacional de Fotografia sobre Drets Humans i Justícia Global de Barcelona. Una mena de World Press Photo amb arrels barcelonines i descentralitzat.

El certamen, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, és organitzat pel col·lectiu Más Retina, l’Associació Catalana per la Pau i l’International Action for Peace. Entre els objectius del festival, destaca el desig d’oferir en conjunt una mirada entorn dels problemes globals i les causes que els originen, utilitzant la fotografia com a eina per avançar cap a més nivells de justícia social, sostenibilitat ambiental i l’exercici de tots els drets en el marc dels objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).  

El llenguatge dels ossos del fotògraf peruà Musuk Nolte es pot veure al carrer Consell de Cent amb Enrique Granados i és el guanyador entre els 10 finalistes que s’exposen a la ciutat, fruit d’un concurs a què es van presentar aquest any 398 projectes de diferents països. Fora de competició, com a iniciativa de l’Associació Catalana per la Pau, també es dedicarà un important espai al Kurdistan i particularment a la situació que viu Palestina, on hi haurà presents fotògrafes i fotògrafs reconeguts dins d’aquest àmbit, com Santi Palacios i Lys Arango, entre d’altres.

També tindrà el seu espai la fotògrafa hispana-palestina Maysun, que retrata aquest territori en primera persona a través del seu extens treball sobre la crua realitat que es viu a la regió. El programa expositiu es complementa amb conferències, visites guiades i tallers escolars sobre fotoperiodisme i drets humans, com el que oferirà el fotògraf Juan Carlos Tomasi de Metges sense Fronteres en una escola de Ciutat Vella. 

La tercera edició del Festival Internacional de Fotografia sobre Drets Humans i Justícia Global de Barcelona consolida el seu creixement. Ha rebut 5.970 imatges mitjançant 398 projectes, duts a terme per 353 fotògrafes i fotògrafs de 55 nacionalitats, principalment d’Espanya, Itàlia, els Estats Units, Mèxic, França, l’Argentina, Xile, el Perú i Bangladesh. Del total, 125 dels treballs (35 més que l’any anterior) són obra de dones. Es tracta d’un 35,41% del total, un percentatge inferior al desitjat, però per sobre del que registren molts dels concursos més importants de fotografia d’arreu del món. La programació completa es pot consultar a la web del festival.