Gustavo Dudamel i LA Phil desembarquen a Barcelona amb una producció inclusiva de 'Fidelio' de Beethoven

També posaran en solfa un concert amb la 'Simfonia del Nou Món' de Dvorák i un projecte

Gustavo Dudamel durant el concert d'inauguració de la temporada del Liceu del 2022

Gustavo Dudamel durant el concert d'inauguració de la temporada del Liceu del 2022 / ACN

ACN

El director d'orquestra veneçolà Gustavo Dudamel aterra a Barcelona al capdavant de l'Orquestra Filharmònica de Los Angeles (LA Phil) amb una producció inclusiva de l'òpera 'Fidelio' de Beethoven, creada per a públic sord i oient i que té el segell del director Alberto Arvelo. La producció s'haurà representat prèviament a Los Angeles, al Walt Disney Concert Hall, el 16 i 17 de maig, amb participació del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana. Serà la quarta vegada que el cor col·labora amb Dudamel i la primera que ho fa amb la LA Phil. En la gira de 'Fidelio' per Europa s'uniran el Cor del Gran Teatre del Liceu i el Cor de Cambra del Palau en la part vocal. La primera parada serà Barcelona, el 26 i 27 de maig al Liceu.

Es tracta d'una producció innovadora de l'única òpera de Beethoven, creada per a audiències sordes com oients, estrenada el 2022 en coproducció amb el Deaf West Theatre de Los Angeles. Compta també amb el cor veneçolà Coro de Manos Blancas, un programa d'El Sistema que ofereix accés a la pràctica musical a nens amb discapacitat.

Per preparar la producció, el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana farà un treball previ d'una setmana a Los Angeles amb Dudamel i la seva orquestra. Aquesta producció de 'Fidelio' s'interpreta íntegrament en llengua de signes internacional. A les funcions del Liceu, a més, hi haurà prèviament una explicació en llengua de signes catalana.

Pel que fa al càsting, posaran veu a aquesta història els solistes Tamara Wilson, Andrew Staples, James Rutherford, Patrick Blackwell, Shenyang, Gabriella Reyes i David Portillo.

Dudamel i la seva orquestra també faran gira per Europa amb una altra producció: la 'Simfonia del Nou Món' de Dvořák. Aquesta cita tindrà lloc al Palau de la Música Catalana el 28 de maig en el marc del cicle Palau 100.

El concert fa un gest envers els pròxims Jocs Olímpics de París presentant la Fanfara olímpica de John Williams, que es va compondre per als Jocs de Los Angeles del 1984. Aquest programa també arribarà precisament a diverses ciutats europees que han estat olímpiques en el passat: Londres (2 de juny) i París (30 de maig).

El programa del concert es completa amb l'esmentada 'Simfonia núm. 9, del Nou Món' de Dvořák i l'obra de Gabriela Ortiz, 'Altar de corda', una estrena interpretada per la violinista espanyola María Dueñas.

TEMES