Vilanova juga al tinc i em falta amb un àlbum de cromos local

Els vilanovins col·leccionen fotos inèdites sobre tradicions, celebracions i festes populars. Hi ha una setantena d’imatges sobre celebracions locals que han cedit unes 30 de famílies

L’àlbum que ha posat a la venda Vilanova del Camí amb fotografies antigues de les festes locals | MARC SOLER RIERA

L’àlbum que ha posat a la venda Vilanova del Camí amb fotografies antigues de les festes locals | MARC SOLER RIERA / Marc Soler Riera. Vilanova del Camí

Marc Soler Riera. Vilanova del Camí

Us imagineu col·leccionar cromos del teu municipi tal com es feia amb els futbolistes o ídols a l’escola? A Vilanova del Camí això ja és una realitat, i és que la regidoria de Cultura i Participació ciutadana, encapçalada per Carlota Silva, ha presentat, aquest mes de gener, el projecte Avui és festa… Memòria gràfica cultural, festiva i familiar de Vilanova del Camí 1939-1975. Una iniciativa que consisteix en la creació d’un àlbum de cromos a partir d’un recull d’imatges inèdites sobre tradicions, celebracions i festes populars vilanovines durant el franquisme.

L’àlbum té un total de trenta-una pàgines que segueixen l’ordre cronològic de les festes que hi apareixen segons el calendari, començant per Sant Antoni i la festa dels Tres Tombs i acabant amb l’arribada dels Reis, que malgrat ser abans queda comptabilitzada com a part de les festes nadalenques. Durant tot aquest recorregut l’àlbum recull celebracions com la matança del porc, la festa major i la cantada de caramelles, entre d’altres.

El preu de l’àlbum és gairebé simbòlic, costa tan sols 3 euros i es pot comprar a l’Estanc 1 i 2 i a la llibreria +K Llibres de Vilanova. Els cromos, en canvi, són gratuïts i venen repartits en 8 lliuraments, amb sobres que contenen 9 cromos cadascun. Per tal d’aconseguir-los es poden demanar als mateixos establiments de compra dels àlbums o bé a l’oficina d’atenció al ciutadà de l’Ajuntament, al Punt Telemàtic i al Casal de la Gent Gran.

El disseny de l’àlbum té diversos autors. Per una banda, Albert Vendrell i Pau Parcerisas, de Quartada, que van fer la imatge de la portada, i per l’altra, Manolo Cano, que va ser l’encarregat del disseny i la maquetació de la publicació, que va ser impresa a Gràfiques Vilanova. El projecte, coordinat per Pau Duran i que compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, està en marxa des del mes de març de l’any 2021, i la regidoria de Cultura ja ha expressat que tenen intenció de donar-hi continuïtat en el futur.

Alhora, és un treball de recuperació i de conservació de la memòria popular. En aquest sentit, el govern local preservarà les imatges que formen part de la col·lecció. Serà una aportació a l’arxiu municipal local.

La presentació de l’àlbum, a càrrec de la regidora Carlota Silva i l’alcaldessa vilanovina, Noemí Trucharte, es va fer al Centre Polivalent Can Papasseit el 13 de gener i hi van assistir un centenar de persones.

A l’acte també hi van participar Teresa Roig i Josep Casanovas, dos veïns del municipi que van participar activament en la recollida d’imatges i en la resta del projecte. Roig va destacar que el fet de recuperar aquestes fotografies, veure-les i parlar-ne li va desbloquejar records de l’època del franquisme i això li va suposar un trasbals emocional.

[object Object]

Les aproximadament setanta fotografies que completen la col·lecció s’han pogut aconseguir gràcies a la col·laboració d’una trentena de famílies i entitats del municipi. De fet, segons Silva, «ha estat sorprenent el grau d’implicació que ha tingut la ciutadania en el projecte».

Un dels objectius d’aquesta iniciativa és mostrar, d’una forma original i atractiva per a petits i grans, la tradició festiva de Vilanova i la història del municipi. L’alcaldessa vilanovina, Noemí Trucharte, destacava, el dia de la presentació, que «hem de lluitar contra l’oblit del passat i contribuir, cadascú des de les seves possibilitats i amb els seus recursos, en la recuperació de la memòria històrica».