La Generalitat crea una pla amb 80 milions d'euros per fer plantes de biometà als abocadors com la dels Hostalets

El conseller David Mascort explica que el govern ja té sobre la taula 27 projectes per replicar el model de l'abocador de l'Anoia

El conseller David Mascort, a la inauguració de la planta de biomet`pa dels Hostalets de Pierola

El conseller David Mascort, a la inauguració de la planta de biomet`pa dels Hostalets de Pierola / Oscar Bayona

Xavi Moraleda Orozco

La planta de biometà que aquest divendres s'ha inaugurat a l'abocador de Can Mata, als Hostalets de Pierola, és una primera construcció d'un pla de la conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per incentivar-ne la construcció arreu del territori català. El conseller d'aquest departament, David Mascort l'ha presentat a l'acte de la inauguració. En pla de govern preveu una inversió de 80 milions d’euros en ajuts. L'objectiu que es busca és reduir l'emissió de 350.000 tones de gasos d’efecte hivernacle a Catalunya.

Tal com ha esmentat el conseller Mascort, “a Catalunya ja s’han concedit 27 projectes finançats amb fons Next Generation per construir plantes de biogàs”. El mateix conseller va explicar que en alguns abocadors, per les seves dimensions, no caldria una infraestructura tan gran com la dels Hostalets de Pierola, però hi ha la possibilitat de "replicar el model a petita escala”. L’any 2030, el conseller preveu que s’hagin construït a prop de 150 plantes com la dels Hostalets de Pierola o seguint el seu model arreu de Catalunya. Mascort considera que la inauguració d'aquest divendres és un motiu "d'alegria" pel que té d'innovador i perquè “és una bona mostra del que ha de ser en uns anys la generació de biogàs al nostre país: verd i renovable”.

Aquest pla aconseguirà que el gas natural que es consumeixi al territori provingui de fonts verdes i no de fonts fòssils, no renovables, com és el cas del gas que consumim actualment a Catalunya. Per tant, l’ús d’aquesta nova fonts d'energia es podrà combinar amb el d’altres recursos renovables que inclouen tant l’energia fotovoltaica, com també l’eòlica. El què comportarà "grans beneficis", en paraules del conseller, i caminar cap als objectius de “la transició energètica, un avenç cap a una economia circular, l’agenda rural per afavorir l’activitat del sector primari i la reducció d’emissions".

L’abocador de Can Mata, als Hostalets de Pierola, ha posat en marxa aquest divendres la primera planta de producció de biometà a gran escala d’Espanya, que permetrà aprofitar el metà resultant dels residus del dipòsit de brossa per transformar-lo en gas natural. Es tracta d’un projecte impulsat per PreZero España, Waga Energy i Nedgia. La inauguració l'ha presidit el conseller David Mascort. Gràcies a aquesta nova tecnologia aconseguiran injectar anualment a prop de 70 GWh de gas renovable a la xarxa de Nedgia, el proveïdor que s’ocupa de la xarxa de distribució de gas natural al país. Una quantitat que equival al consum anual de 14.000 llars. A més, evitaran l’emissió de fins a 17.000 tones de CO₂ cada any, reduint així la quantitat de gasos emesos, que provoquen l’efecte hivernacle.