Junts i Igualada Som-hi pacten un acord per aprovar els nous preus de les ordenances després de moderar l'augment de l'IBI

Els govern de Junts tenia una proposta de fer créixer l'Impost de Béns Immobles un 11% i després del pacte es portarà al ple un increment del 7%

L'alcalde Marc Castells explicant l'acord amb Igualada Som-hi per les taxes

L'alcalde Marc Castells explicant l'acord amb Igualada Som-hi per les taxes / Aj Igualada

Redacció-E.B.

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha explicat aquest dimecres que han modificat la proposta inicial de les ordenances municipals, amb una rebaixa de la proposta d'increment de l'IBI, després d'arribar a un acord amb el principal grup de l'oposició a l'Ajuntament, el del socialista Jordi Cuadras (Igualada Som-hi). Un dels principals canvis en el projecte de pressupostos, presentat pel govern la setmana passada, és la rebaixa de 4 punts sobre la proposta inicial d'increment de l’Impost de Béns i Immobles (IBI). La voluntat del govern de Junts per Igualada aplicar un increment de l11% que amb la proposta actual quedaria fixada en un 7%. Marc Castells ha explicat que “aquesta rebaixa implica al govern retallar despesa i augmentar l’estalvi de forma generalitzada en totes les regidories a excepció d’aquelles que atenen i donen servei a les persones més vulnerables i fan possible que ningú es quedi enrere”. L'augment d'impostos anunciat va ser motiu d'una protesta ciutadana la setmana passada i una altra aquest mateix dimarts.

Castells ha agraït l’esforç del grup municipal d’Igualada Som-hi que amb aquest acord de pressupostos ha impulsat també la recàrrega del 50% IBI als pisos desocupats de forma permanent, el manteniment de les bonificacions de l’IBI als edificis que instal·lin plaques solars i als pisos que es reformin i entrin a la borsa de lloguer assequible de l’Ajuntament. Un altre dels acords a què s’ha arribat ha estat la possibilitat de fraccionar el pagament de l’IBI en quatre pagaments.

L’alcalde d’Igualada ha remarcat que aquest pressupost permet seguir mantenint intactes les línies vermelles que des del govern no es volen creuar. “Volem que els indicadors economicofinancers del consistori continuïn en verd, els vam heretar en vermell, hem aconseguit que ara siguin tots verds i volem mantenir-ho així”. En segon lloc, Castells ha remarcat que des del govern “volem seguir promovent el nostre model de ciutat, amb una alta qualitat de vida i que no deixa ningú enrere. Un model que se centra en generar riquesa i prosperitat i que allunya Igualada de la possibilitat d’entrar en una lenta decadència com els està passant a altres ciutats del nostre entorn”.

Una situació econòmicosocial adversa en l'àmbit global i d’infrafinançament municipal

Castells ha volgut contextualitzar la situació economicofinancera en la qual es presenten aquests pressupostos que parteix, tal com han publicat diversos mitjans d’abast nacional i local aquests dies, d’una situació d’alarma municipal davant l’infrafinançament dels ajuntaments per part del govern espanyol i català. En aquest sentit, l’alcalde d’Igualada ha recordat que els ajuntaments “ens veiem obligats a prestar serveis que no són competència nostra i que no són finançats”. A banda ha recordat que l’any 2003 l’estat ja va reduir els recursos provinents de l’Impost d’Activitat Econòmica i l’any passat ha rebaixat els ingressos que els ajuntaments rebien per les plusvàlues.

A tot això cal sumar-hi l’IPC, que ha crescut un 14% els darrers quatre anys, un increment que "tothom ha patit, però també els ajuntaments", afirma l'alcalde igualadí. En aquest cas per al consistori igualadí aquesta pujada ha suposat un augment de 2 milions d'euros en els contractes en curs. A aquesta suma cal afegir-hi la pujada de l’Euríbor que en un any ha passat del 0,1% al 4%, quadruplicant el cost dels préstecs que té contrets l’Ajuntament d'Igualada.

I Castells recorda que el cost dels subministraments també s’ha disparat arran de la guerra d’Ucraïna: un 30% respecte de l'any passat. En el cas de l’Ajuntament d’Igualada la pujada en el cost del gas i l’electricitat ha suposat un augment de 600.000 euros sobre la despesa del 2022 en la 'factura' dels equipaments municipals. I, com a tots els ajuntaments, el d'Igualada també ha d'assumir l'increment acordat pel govern de l'estat en l'actualització de la retribució als funcionaris i treballadors públics. Per a l'Ajuntament d'Igualada, un increment d’1 milió d'euros.

El debat amb els sous a regidors

Marc Castells ha sortit al pas dels grups que indiquen que hi ha un fort increment de la despesa en salaris per als regidors i els càrrecs de confiança. Ha assenyalat Poble Actiu, de qui ha dit que amb les seves manifestacions sobre aquesta qüestió crea “una dinàmica perversa". Assegura que la relació entre increment d'impostos i els nous sous municipals "no és real".

Castells ha mostrat un certificat, signat per la secretària de l’Ajuntament, on confirma que l’alcalde d’Igualada no percep cap euro per part de l’Ajuntament d’Igualada. El sou, més important que el d'alcalde, el cobra de la Diputació de Barcelona. Per rebre'n un havia de renunciar a l'altra. Per tant, ha conclòs Castells, “les afirmacions per part de partits polítics que relacionen l’augment del pressupost amb els sous dels càrrecs polítics són falses, fruit de l’interès de desinformar i de no ser conscients de la situació global que afecta a tots els consistoris”. Una situació, ha afegit Castells, que “ha obligat a gran part dels ajuntaments del nostre país, siguin del color que siguin, a haver d'apujar impostos per poder quadrar els comptes”. De la mateixa manera, el regidor de Dinamització Econòmica de l’ajuntament, Jordi Marcè, tampoc percep cap retribució per part de l’Ajuntament d’Igualada.