La pagesia de la Conca d'Òdena té a punt un segell distintiu

Els productors dels municipis de l'entorn d'Igualada fan la cinquena edició del mercat de productes a a Carme

Els musics en primer terme i la mostra de productes de Carme al fons

Els musics en primer terme i la mostra de productes de Carme al fons / Miti Vendrell

Miti Vendrell

L’Associació de Productors de la Conca d’Òdena i el Parc Agrari (PACO) estan a punt de fer pública una normativa que regularà la producció que surti dels pagesos integrats en aquesta entitat. El segell el podran incorporar els productes que reuneixin els requisits de proximitat, qualitat i traçabilitat establerts en el document. És un pas més en el creixement dels productors de la Conca d'Òdena.

El president d’Eixarcolant, Marc Talavera, ha explicat que és molt important que la producció tingui aquest segell, perquè “serveix per fomentar el consum de productes fets al Parc Agrari, o amb matèries primeres del parc, per tant, és un element diferencial d’aquest projecte, que el potencia”. A més, Talavera destaca que el distintiu, a mesura que es vagi fent conegut, també generarà millors alternatives econòmiques als productors “quan la marca es vagi consolidant, hi haurà consumidors que buscaran aquesta marca a l’hora d’escollir els seus productes i si un productor es pot guanyar dignament la vida, hi haurà moltes més persones que voldran ser productores i que, per tant, ens ajudaran a cuidar el territori i alimentar-nos”.

L’Associació de Productors de la Conca d’Òdena i el Parc Agrari ha organitzat aquest diumenge la seva Mostra de Productes del Parc Agrari de la Conca d’Òdena (PACO) amb una matinal plena de tastets, activitats familiars, xerrades, i cuina i música en directe. Enguany, la mostra que arriba a la seva cinquena edició s’ha celebrat a Carme, coincidint amb la Festa Major d’hivern del municipi.

La Mostra ha començat a les 10 h del matí i fins a les 2 del migdia productors i assistents han omplert de gom a gom la plaça de l’Església de Carme. Els visitants han pogut conèixer de primera mà una gran varietat d’aliments i begudes, així com els productors que hi ha al darrere, tot ells locals. Per poder provar-los, els participants podien adquirir tiquets per a consumir els productes exposats, en forma de petits tastets; també amb la possibilitat de poder comprar els productes per a endur-se a casa. El president d’Eixarcolant, Marc Talavera, explica que aquesta acció funciona molt bé i que permet visibilitzar els productes del territori, “ens permet poder donar a conèixer els productes de la comarca i també consolidar la jornada”. Enguany la mostra ha comptat amb una quinzena de productors del territori: Ecomercaderet, la Solana de Collbàs, Eixarcolant, Ous Or-Pí, Celler Anna Rosell, Estable 4 vents, Casa Nostra, Associació Aliment Humà, Celler Mestís, La Beneta, Formatgeria Flor d'Ametller i Mas Buret.

El Parc Agrari de la Conca d’Òdena organitza diverses iniciatives per dinamitzar econòmicament i socialment la Conca d’Òdena en l’àmbit agroalimentari i promou la producció local i sostenible d’aliments perquè la ciutadania pugui consumir productes saludables i de proximitat i contribuir així a tenir un territori viu i cuidat. La Mostra de Productes és una oportunitat més per promoure els seus objectius. Paral·lelament a la mostra, s’han organitzat diverses activitats familiars gratuïtes com ara una escape room rural i un pintacares i també tallers amb productes locals com el d’elaboració d’olives, un taller d’estampació de bosses de tela i un espai per a pintar motius del Parc Agrari. També s’ha celebrat les tres “Píndoles de coneixement” per a descobrir els projectes de La Beneta, un cas de relleu generacional cooperatiu; La Solana de Collbàs, cultiu d'oliveres de secà; i La Rosella com a cultiu en temps de sequera: resultats del primer assaig de cultiu i a les 11.30 h també s’ha fet una demostració de cuina en directe. Marc Talavera ha explicat que aquestes activitats paral·leles també ajuden a consolidar la fira i les ha valorat molt positivament “donen a conèixer, no només productes, sinó també iniciatives interessants per fer un relleu a les explotacions agrícoles”. A més, Talavera ha destacat que funcionen molt bé i permet que el públic que ve a veure una mostra de productes diferents dels que estan acostumats “també coneguin altres maneres de consumir, així com conèixer diferents projectes”.

La jornada, que és un esdeveniment impulsat per l’Associació de Productors del Parc Agrari de la Conca d’Òdena i el Parc Agrari, gràcies a la col·laboració del Consell Comarcal de l’Anoia, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Xarxa de Productes de la Terra i, en aquesta edició, l’Ajuntament de Carme, s'ha tancat amb un concert del grup de música igualadí Mel i Cayena.