Els Premis Ciutat d'Igualada reconeixen la creació artística, la recerca i la solidaritat

S’han atorgat vuit Premis Ciutat d’Igualada i dos premis d’Honor, per a Antònia Enrich i Feliu Formosa

Acte de lliurament dels premis

Acte de lliurament dels premis / Miti Vendrell

Miti Vendrell

Els Premis Ciutat d’Igualada s'han lliurat aquest diumenge al matí a diferents igualadins i igualadines per reconèixer la seva trajectòria o obres amb l’objectiu d’estimular la creació artística en els seus diferents àmbits, com l’artístic, la recerca i la solidaritat. L’acte, que s’ha celebrat al Teatre Municipal Ateneu i que ja arriba a la 28a edició, ha comptat amb l’actuació de la pianista Clara Peya, qui amb orígens igualadins, ha publicat 13 discos sota el seu nom, sempre amb el piano com a centre i amb la voluntat d’utilitzar l’art com a eina de transformació social, valor pel qual va ser guardonada el 2019 amb el Premi Nacional de Cultura.

Un dels premis destacats són el Premi d’Honor Ciutat d’Igualada, un guardó que reconeix la trajectòria a les persones de diferents àmbits de la cultura. Enguany el jurat ha atorgat per unanimitat el premi 2023 ex aequo a dues persones destacables de la ciutat: Antònia Enrich i Solà, per la seva tasca educativa en l’àmbit musical en diferents escoles de la ciutat i la seva vinculació i suport en entitats corals de la Ciutat i a Feliu Formosa Torres, una persona molt estimada i vinculada culturalment a la ciutat amb una basta trajectòria d’àmbit nacional com a traductor, dramaturg i poeta. El jurat estava format per la regidora de Cultura, Carme Riera i Minguet; la directora de la Biblioteca Central Montserrat Lobato Just; la directora de Ràdio Igualada, Montserrat Sanou Pacheco; la presidenta de l’Ateneu Igualadí, Mireia Claret Esteve; el president de l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada, Ramon Mascaró Seuba, la regidora Patrícia Illa Borja i el director del CECI, Xavier Barberà i Bota.

El Premi de Composició musical Paquita Madriguera ha estat atorgat a “La suite del Fènix” del compositor de Barcelona Andreu Domènech Amador. El jurat ha estat format Josep Comellas Rosiñol, Montserrat Lladó Gambín, Francesc Gregori Pons, Maria Cristina Pascual Noguerol i Maria Queralt Martí com a secretària. El premi l’ha lliurat la regidora de Cultura, Carme Riera, i feia dos anys que es declarava desert. 

El premi de Disseny industrial que porta el nom de Gaspar Camps, s’ha lliurat a Jordi Ribaudí, de l’estudi “Estudi Ribaudí” pel seu treball que combina l’artesania i el disseny, amb l’ús de materials locals com la pell de la ciutat. El premi és compost pel guardó Ciutat d’Igualada i 1.000€. El jurat, format per Raquel Camacho, Marta Lucas, i Isabel del Río, professores de La Gaspar; Pep Valls, de Disseny Igualada; Aura Olivan, de Disseny Marked, i Carme Riera, regidora de Cultura. El següent 1r Premi, dedicat a projectes d’Interiorisme dotat amb 1.000€ i el guardó Ciutat d’Igualada ha recaigut en l’estudi “Codi Interior Design” representat per Carmina Orgué Fígols, per la seva visió creativa de l’espai, l’ús de materials innovadors i la seva combinació amb materials tradicionals amb resultats excel·lents.

El jurat del premi d’Art Digital Jaume Graells han atorgat un Accèssit del Premi Art Digital dotat amb una llicència original atorgada per Corel i un diploma acreditatiu per la sèrie Tríptico - cúbico, de José Ramon Rivas Garcia de Santiago de Compostela i 1.500€ per La Renda Urbana, i Ceina per ser l’obra Adán de l’autora Ambrosio-José López González de Madrid. El jurat d’aquesta categoria és format per Teresa Creus i Bel, presidenta; Josep Maria Rosich i Morist; Xavier Vives i Sabaté; Joan Domènech i Ventura; Eulogi Domènech i Roig; Ester Comenge i Secanell; Anna Cervera i Arroyo; Ada Jover i Sampere; i Josep López i Seuba que actua com a secretari.

Del total de seixanta obres presentades al concurs, el guanyador del Premi Joan Llacuna de poesia ha estat el poemari Sherwood, de l’autor, Marc Masdeu Escuder de Soses (Lleida), qui ha obtingut el Guardó Ciutat d’Igualada, 2.000 € i la publicació de l’obra a Viena Edicions. El jurat ha estat format per: Enric Viladot i Presas; Laura Rosich i Mena; David Soler Ortínez; Carmel·la Planell i Lluís, en representació del CECI; M. Teresa Miret i Solé, en representació de l’Ateneu Igualadí, Rafa Mammos, guanyador de l’edició anterior. 

El premi de fotografia Procopi Llucià, ha comptat enguany amb un total de 112 participants de 33 països diferents i 1.258 fotografies. El primer premi, que s’ha endut el guardó, 1000€ en concepte de drets d’autor i el pin blau de la FIAP, ha estat per la col·lecció presentada pel fotògraf Toni Barbany Bosch, de Riells del Fai (Vallès Oriental - Barcelona). El jurat estava format per Trinley Paris, Raimon Moreno Hidalgo i Raul Villalba.

El premi d’investigació, que duu el nom de Jaume Caresmar, va recaure en el treball “La Ideal, memòries d’una fàbrica , una família i un temps”, de l’autor igualadí, Nil Mercader Talló. El Jurat també ha volgut concedir un accèssit honorífic, al treball “La cursa per la salvació. la depuració de mestres a Igualada durant el primer franquisme(1939-1945), de Lourdes Castillo Gallardo. El Jurat del premi estava format per Miquel Termens i Graells, en representació del CECI, Miquel Gutiérrez Poch, representant del Centre d’Estudis Jordi Nadal, Carme Riera i Minguet, regidora del Departament de Cultura de l’Ajuntament d’Igualada. 

El premi Mossèn Còdol organitzat per l’Ajuntament de la ciutat i la Fundació Sant Crist d’Igualada, té l’objectiu de promoure i reconèixer la feina realitzada per persones, entitats i organitzacions, compromeses amb els valors socials i les actituds cíviques. Un premi dotat amb 2.000€, que aporten a parts iguals l’Ajuntament d’Igualada i la Fundació del Sant Crist. El premiat ha estat ASSOCIACIÓ DCA (dany cerebral adquirit) Anoia, pel seu projecte de compromís en l’atenció de les persones que han patit dany cerebral. El Jurat que ha escollit el premi estava format per dos integrants de la Fundació Sant Crist d’Igualada: Raquel Miserachs Galtés i Jordi Miserachs i Nadal; i per part de l’Ajuntament d’Igualada, la regidora de Cultura, Carme Riera i Judit Serra Rodriguez, tècnica d’acció comunitària inclusiva 

Un dels moments més emotius de la cerimònia ha estat l’homenatge i record dels protagonistes de la cultura de la ciutat que han traspassat el darrer any. S’ha homenatjat el professor i catedràtic emèrit de la UB, Pere Pascual i Domènech; el trompetista i intèrpret musical, Josep Valls i Santané; el periodista Jesús Enrique de Pedro i a Josep Bros i Bros, nascut a Igualada l’any 1954, que va impulsar la cultura popular a la ciutat, especialment en l’àmbit de la imatgeria de foc, els diables, els Pastorets, la Sardana i la Festa de Reis. L’alcalde de la ciutat, Marc Castells, ha dedicat unes paraules a les seves famílies i els ha lliurat una escultura de La nena de la Rambla, obra de Teresa Riba.

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha clos l’acte amb un parlament on ha agraït el treball i l’esforç de totes les persones protagonistes de la cultura, als participants i guardonats, i també als organitzadors, patrocinadors que fan possible la cerimònia anual.