Els alcaldes d'Òdena i Bellprat no han rebut cap petició d'obres dels parcs solars

Jaume Xaus ha fet els primers passos per obrir un expedient sancionador, i Martí Gual ha ordenat, sense èxit, que s'aturessin les obres

Les obres que s'estan duent a terme en terrenys que poden acabar com a parcs solars

Les obres que s'estan duent a terme en terrenys que poden acabar com a parcs solars / PSA

Miti Vendrell

Els Ajuntaments afectats per les obres que s’estan duent a terme en els futurs camps solars han estat coneixedors de la presència d’operaris per la queixa dels veïns. Ni a Bellprat ni a Òdena no ha atorgat cap llicència d’obres per fer aquests treballs. A Jorba, tot i que la plataforma va incloure els municipis entre els afectats, l’alcaldessa afirma que en el seu terme no hi ha cap obra en marxa. Per últim, el quart municipi afectat, Sant Martí de Tous, ho està analitzant amb els serveis tècnics i, de moment, no ha explicat quina serà la seva actuació. La presència de maquinària va alarmar els veïns i ha causat malestar als ajuntaments, Els parcs, però, podien tenir l’autorització del govern de la Generalitat. 

Dimarts, la plataforma Preservem l’Anoia, que ha sortit en defensa dels interessos dels veïns d’aquests municipis, va fer públiques unes imatges en les quals es pot veure maquinària treballant en camps on hi ha prevista la ubicació dels parcs fotovoltaics de Matacan, Escribano i Aspillera Solar i que afecten els municipis de Bellprat, Òdena i Sant Martí de Tous. Concretament, portaveus de l’entitat afirmen que l’empresa promotora Ignis està desenvolupant proves Pull Out Test (POT), uns assaigs de perfils metàl·lics destinats per a instal·lacions de parcs solars fotovoltaics que permeten mesurar la capacitat de càrrega dels perfils que sustentaran les futures plaques. 

La plataforma va dir que van notificar als Ajuntaments que s’estava cometent una possible infracció. Els alcaldes han assegurat que també van rebre la queixa de veïns afectats. En aquest sentit, l’alcalde d’Òdena, Jaume Xaus, ha corroborat que al registre d’entrades de l’Ajuntament hi figurava la denúncia dels fets. I també afirma que el consistori d’Òdena no en tenia constància. Davant dels fets, Xaus diu que «vam fer anar els guàrdies municipals al lloc per tenir un informe. «A l’empresa que estigui duent a terme qualsevol treball sense llicència municipal se li obrirà un expedient sancionador». El batlle s’ha mostrat contundent dient que «no permetrem que es facin aquest tipus d’actuacions sense que hi hagi un previ avís als ajuntaments». 

En el cas de Bellprat, el seu alcalde, Martí Gual, explica que van ser diversos veïns els que van alertar el consistori que s’estava actuant en la zona on ara mateix hi ha projectat el parc solar. «En aquell moment vaig parlar amb l’arquitecte municipal per assabentar-me si era necessària una comunicació prèvia», ha explicat l’alcalde. En veure que no la tenien, el batlle de Bellprat diu que «es va informar l’empresa subcontractada i a la promotora que aturessin els treballs fins que no hi hagués una comunicació feta a l’Ajuntament i aprovada pel municipi, però lamenta i denuncia que «en cap moment han parat i han seguit treballant sense permisos».  

Martí Gual ha recordat que des del seu Ajuntament continuen exigint el tema de la distància de les masies. Gual creu que «Bellprat és l’únic poble on el projecte no compleix ni les distàncies de les masies, ni dels eixos de camí».

Tot i que Preservem l’Anoia va comunicar que a Jorba havien detectat una petita afectació, l’alcaldessa del municipi, Pilar Queralt, assegurar que no ha detectat cap actuació dins del terme municipal de Jorba. Tot i això, Queralt diu que davant dels fets denunciats de les actuacions a la resta de municipis «estem en estat d’alerta per si s’inicien en qualsevol moment al nostre». 

L’alcalde de Tous i actual delegat territorial del Govern de la Generalitat al Penedès, David Alquézar, ha encarregat un informe tècnic i diu que es pronunciarà quan el tingui a les mans.  

Aquest estiu, durant el mes d’agost, la Generalitat va donar llum verda a diversos projectes d’energies renovables que afecten cinc municipis de l’Anoia: Òdena, Jorba, Rubió, Argençola, Bellprat i Sant Martí de Tous. 

Es tracta de projectes fotovoltaics que, en conjunt, sumen 300.000 plaques solars repartides en 865 hectàrees de terreny, 59 torres d’alta tensió de 60 metres d’alçada i 100 quilòmetres de noves línies elèctriques.segons denuncia la plataforma Preservem l’Anoia.