Preservem l’Anoia denuncia que ja s’està treballant en camps de la comarca on hi ha previst parcs solars

La plataforma ha fet públic un comunicat denunciant que el Consell Comarcal i els Ajuntaments “estan mirant cap a una altra banda”

Treballs en camps on hi ha projectat fer parc solars

Treballs en camps on hi ha projectat fer parc solars / PDA

Miti Vendrell

La plataforma Preservem l’Anoia ha fet públiques unes imatges en les que es pot veure maquinària treballant en camps on hi ha prevista la ubicació dels parcs fotovoltaics de Matacan, Escribano i Aspillera Solar. També han fet públic un comunicat en què denuncien que el Consell Comarcal de l’Anoia i els Ajuntaments “continuen mirant a l’altra banda davant la implantació de macro projectes energètics” i on reclamen als ens institucionals que “s’impliquin amb fets i no paraules”.

La plataforma diu que fa unes setmanes van tenir una reunió amb el president del Consell Comarcal de l’Anoia, Jordi Parcerisas, en la qual “es va comprometre a mantenir informada l’entitat dels aspectes mediambientals del territori, especialment els vinculats a la instal·lació i producció d’energies renovables”. Després de presentar aquestes imatge, Preservem l’Anoia lamenta que malgrat el que els va semblar un intent per establir vies de comunicació entre administració i els representants del territori “les paraules no es concreten en cap fet”.

En les imatges que han fet públiques, la plataforma hi ha identificat una perforadora, diversos vehicles lleugers, un camió plataforma i una màquina per clavar estaques. En aquest sentit, portaveus de l’entitat afirmen que l’empresa promotora Ignis està desenvolupant proves Pull Out Test (POT), uns assaigs de perfils metàl·lics destinats per a instal·lacions de parcs solars fotovoltaics que permeten mesurar la capacitat de càrrega dels perfils que sustentaran les futures plaques. En aquest sentit Preservem l’Anoia diu que ha notificat per escrit als Ajuntaments de Sant Martí de Tous, Bellprat, Òdena i Jorba sobre aquesta suposada infracció “seria lamentable i molt greu que qualsevol ciutadà estigui obligat a sol·licitar llicència d’obres i una empresa que ni tan sols disposa d’autorització administrativa actuï amb tanta impunitat”, diuen.

La plataforma també ha exposat en el comunicat que tenen constància, de “fonts ben informades” que ja hi ha un acord entre la Generalitat i les empreses promotores respecte a aspectes com el soterrament de les línies d’evacuació d'aquests parcs que reben autorització del govern català. En paral·lel, la Generalitat manté obert el conflicte amb les línies d'alta tensió que han d'arribar de parcs de l'Aragó, i que depenen d'autoritzacions ministerials espanyoles. L’entitat recorda en el comunicat que la població de l'Anoia ha exigit que les línies d’alta tensió que creuaran el territori, segons els projectes, se soterrin al 100% i denuncien que aquest suposat acord parla únicament de soterrat entre el 25 i 50% de les línies.

Preservem l’Anoia reclama a l’ens comarcal i als ajuntaments que “s’impliquin amb fets i no paraules” i que “cal fer-ho ràpid perquè sinó serà massa tard”.