Josep Maria Guasch, pastisser: «Estic molt orgullós d’haver posat al mapa la pastisseria Targarona»

Escollit mestre artesà alimentari 2023, Guasch regenta una pastisseria amb història a Igualada, amb voluntat d’innovar des de la professionalitat

Josep Maria Guasch, davant de la pastisseria | ARXIU PARTICULAR

Josep Maria Guasch, davant de la pastisseria | ARXIU PARTICULAR / TON BADIA. igualada

Ton Badia

«És un orgull que la Generalitat es fixi en nosaltres. Rebre un reconeixement així em fa estar molt content i il·lusionat. Encara que no som tan coneguts com els cuiners, gràcies a concursos i guardons com aquest, els pastissers estem cada vegada més reconeguts», comentava Josep Maria Guasch, pastisser i propietari de la Pastisseria Targarona d’Igualada després de ser guardonat com a mestre artesà alimentari per la Generalitat, per la seva trajectòria professional.

Guasch treballa i gestiona la pastisseria que va fundar el seu avi el 1929, juntament amb dues de les seves germanes, la Montse i la Toni. Actualment, ja fa més de vint-i-cinc anys, que hi treballa professionalment, tot i que des de ben petit, al sortir de l’escola, anava a ajudar el seu pare a l’obrador. En Josep Maria, la Montse i la Toni, formen part de la tercera generació d’una pastisseria que no ho ha tingut gens fàcil durant la seva trajectòria. Fundada el 1929 per Francesc Targarona i Ros, l’avi dels actuals propietaris, el negoci va sobreviure els temps convulsos de la Guerra Civil i la postguerra. El fundador, fill de Sant Joan Les Fonts, un petit municipi de la Garrotxa, va llegir un anunci sobre el traspàs d’una pastisseria a Igualada, i així es com va començar la història del Targarona.

«Vaig estudiar a l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona dels setze als divuit anys, però des de llavors vaig continuar amb la meva formació, tan nacionalment com internacionalment. He viatjat arreu del món amb els millors mestres pastissers i això m’ha permès aprendre molt i emportar-me alguna cosa de cada lloc que he anat», explicava el pastisser igualadí. «Després d’una intensa i apassionant formació, estic molt orgullós d’haver posat al mapa pastisser la Pastisseria Targarona d’Igualada», afirma.

Els clients del Targarona saben que poden esmorzar un croissant diferent. Perquè cada mes, des de fa tres anys, l’equip de pastissers els n’ofereix un de nou. Aquest mes de novembre ha estat el d’avellana i mandarina, i com va comentar Guasch la intenció pel mes de desembre és «anar cap a algun de fruits secs». Tot i això, amb l’inici de les preparacions de Nadal, el croissant d’aquest mes està sent més complicat de trobar que de costum. Josep Maria explicava «el croissant ho accepta tot molt bé. Moltes vegades ens inspirem amb els propis pastissos que tenim. Hem fet el de Sacher, de Cheesecake, de Lemon Pie... Depenent dels mesos de l’any fem unes coses o unes altres. Normalment els mesos de tardor i hivern busquem productes més càlids i els mesos d’estiu productes més frescos»

Guasch treballa amb un equip de deu persones a l’obrador, que cada mes busquen noves idees per portar novetats als consumidors.