Personal sanitari de l'Anoia protesta contra el preacord de conveni de l'ICS

Els representants sindicals es queixen que la taula de millores que han acordat empresa pública i alguns sindicats no els beneficia

La protesta del personal de l'ICS a la porta del CAP Urbà d'Igualada

La protesta del personal de l'ICS a la porta del CAP Urbà d'Igualada / Arxiu Particular

Miti Vendrell

Fa poc menys d’un mes que professionals de l’Institut Català de Salut (ICS) protestaven a Igualada per exposar el seu malestar i descontentament amb la manera com s’estan gestionant els processos d’estabilització laboral al sistema de la salut. Aquest dimecres i dijous, els professionals sanitaris han tornat a protestar davant del Centre d’Atenció Primària (CAP) Urbà d’Igualada, però aquesta vegada, ho fan en resposta al preacord del III Acord de Condicions de Treball de l'ICS, que segons els participants, "no satisfà plenament" les seves necessitats i expectatives.

Les concentracions a Igualada, que van començar el passat dimecres i s’allargaran fins aquest divendres, han estat organitzades en una acció coordinada arreu de Catalunya i diversos sindicats presents en les juntes de personal, així com altres plataformes de col·lectius professionals, incloent-hi el grup GiS en Lliuta, han participat activament en aquestes concentracions. Els treballadors han aturat les seves activitats habituals durant 15 minuts com a forma de protesta, tot i que han mantingut l'atenció a les urgències per garantir la seguretat dels pacients.

Aquesta acció simbòlica busca, segons els concentrats, expressar el descontentament general amb les condicions proposades en el III Acord de Condicions de Treball, que tot i que encara no és definitiu, diuen que no els beneficia gens. Els professionals de l’ICS exigeixen que s'incorporin millores significatives abans de la seva finalització, amb l'objectiu de garantir condicions laborals més justes i adequades. Lamenten que no hi ha hagut canvis significatius en la negociació d’aquest acord tot i que els sindicats han presentat diverses demandes. Concretament, demanen la incorporació d’un complement específic a més d’un plus de destí, entre altres objectius. També demanen reducció laboral per fer una jornada de 35 hores, la recuperació del pla de pensions i retribucions de manera “igualitària”.

Els treballadors que s’han manifestat han confirmat que aquestes concentracions són només les primeres d'una sèrie de mobilitzacions planificades i han advertit que, si l'administració no respon adequadament a les seves demandes, estan disposats a intensificar les seves accions, incloent-hi la possibilitat de convocar vagues i altres formes de protesta.