Junts per Igualada reclama a la Generalitat que completi la ronda sud entre Montbui i Jorba

El grup de l'alcalde Marc Castells va presentar una moció al darrer ple que va tenir el suport de dos dels tres partits a l'oposició, igualada Som-hi i ERC

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells / Enric Badia

Enric Badia

Enric Badia

L'Ajuntament d'Igualada demanarà al departament de Territori que completi la ronda sud de la ciutat, el que suposaria construir un nou tram de carretera entre Santa Margarida de Montbui i Jorba, a la part sud i est d'Igualada. Aquest tram es va descartar quan es va construir la ronda sud perquè en aquesta part del recorregut baixava notablement la previsió de trànsit i per qüestions pressupostàries. Ara, la variant acaba a Santa Margarida de Montbui i el trànsit derivat que vol anar cap a Igualada passa pels carrers del centre d'aquesta població. En el darrer ple municipal, el grup al govern d'Igualada, Junts per Igualada, va aprovar una moció, amb el suport d'Igualada Som-hi i ERC, i l'abstenció dels cupaires de Poble Actiu.

Una moció que respon també a la petició de la Unió Empresarial de l'Anoia, que en el seu Llibre Blanc d'Infraestructures, remarca la necessitat d’enllestir aquesta via de connexió entre els municipis de la Conca, i que dotarà de més competitivitat tant a Igualada com a la resta de municipis.

Junts considera que “Igualada forma part d'una realitat socioeconòmica pròpia i presideix la Conca d'Òdena -formada per 7 municipis, que sumen més de 80.000 habitants i que tenen la capacitat de sumar i establir aliances per treballar conjuntament”. Unes aliances que han donat com a fruit per exemple la creació de 100 noves hectàrees de sòl industrial en aquesta zona. I considera que per aquesta zona "és important" que aquest i altres projectes econòmics vagin acompanyats d’unes bones infraestructures. En aquest sentit, Junts per Igualada en la seva moció, fa referència a “la finalització del desdoblament en 2+1 de la C-15 (que com va avançar aquest diari es va obrir la nit de divendres a dissabte passat) la nova inversió de l'A2 que en millorarà la seguretat i la seva connexió amb Igualada, i que el passat 9 d’octubre es va aconseguir el compromís de la ministra perquè la inversió es dividís en trams de tal forma que es pugui actuar més aviat el tram de la Conca d’Òdena; i així com finalitzar ronda sud en el tram Montbui-Jorba”.

Amb la finalització d’aquesta infraestructura el teixit comercial i industrial de la Conca guanyarà en competitivitat. Per això Junts per Igualada, segons apunten fonts de la formació, "ha promogut una moció perquè l’Ajuntament insti el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya a declarar la Ronda Sud d’Igualada com a vital i necessària per al desenvolupament industrial de la Conca d’Òdena.” I que la Generalitat iniciï “el procés per tal de finalitzar l’acabament de la Ronda Sud d’Igualada el seu enllaç cap a l’Autovia A2 a l’altura de Jorba en el període més breu possible”.

Història d’una Ronda Sud que no connectava amb Igualada

La primera fase de la Ronda Sud es va inaugurar l’agost l’any 2010, amb un tram de 6 quilòmetres que enllaça l’Eix Diagonal, al polígon dels Plans de la Tossa, amb Santa Margarida de Montbui, i que deixava per fases més avançades els accessos a Igualada i a Vilanova del Camí i la seva prolongació fins a Jorba i l’autovia A-2. Però va ser una infraestructura que naixia condicionada i inacabada. Faltava projecte la part que ara es reclama i millorar la relació amb Vilanova i Igualada. Actualment aquestes obres han avançat. Falta completar la construcció de l'accés a Igualada. L'estructura del pont es va acabar de col·locar la setmana passada, però l'obra no està acabada. I la construcció superarà el temps previst, perquè s'havia anunciat el seu final abans del 2023.

La Ronda Sud tindrà finalment la connexió directa amb la ciutat d'Igualada a través d’un pont sobre el riu Anoia aquest 2024. Aquest accés alliberarà el nucli urbà d’Igualada de 5.000 cotxes diaris, i del trànsit pesat que per anar a la zona sud de la ciutat, a les adoberies del REC o al Mercat de la Masuca, ha de passar per dins la ciutat.