Montbui inaugura la reforma de la plaça i del carrer Major del nucli antic

La intervenció ha tingut un cost de 786.151 euros, amb el soterrament dels serveis. Durant les obres s'ha descobert l'existència d'un antic pou

La imatge actual de la plaça Major del nucli antic de Monbui després de les obres

La imatge actual de la plaça Major del nucli antic de Monbui després de les obres / Aj Santa Margarida de Montbui

Redacció

Montbui inaugura aquest diumenge al migdia la reurbanització del carrer i de la plaça Major, que s'ha dut a terme durant els darrers mesos. És un projecte de millora de l'entorn urbà que el consistori ha dut a terme amb la idea de "potenciar l’ús per a la ciutadania del centre històric montbuienc, limitant les zones de pas de vehicles i recuperant espais de gaudi per a les persones". L’activitat inaugural després de la missa consistirà en un recorregut històric teatralitzat pel Carrer i la Plaça Major, a càrrec de l’actor igualadí Joan Valentí. Seguidament es realitzarà el parlament protocol·lari a càrrec de les autoritats, i finalitzarà l’acte amb un vermut popular.

La nova Plaça i el carrer Major han viscut una intervenció "molt important", i han suposat una inversió de 786.151,33 euros. Les obres van anar a càrrec de la UTE Plaça Major 2022 (Catalana d’Obres del Penedès & Tecnologia de Firmes). El projecte ha contemplat l’ampliació de l’àmbit del carrer Major, incloent-hi la placeta-carrer Sant Magí. També s’ha fet el soterrament de serveis de tot l’àmbit d’actuació i s’han fet aparcaments a la zona més ampla del carrer, així com l'ampliació de l’espai de les escales de la Font de la Macària, envoltant per complet l’accés i perllongant l’espai cap a l’interior del carrer d'en Pedret per garantir i preservar el valor històric de l’indret. I s'ha conservat el paviment i la barana actual de les escales de l’església.

Pel que fa a la Plaça Major, s’ha recuperat aquest espai per a l’ús i el gaudi del veïnat. S’ha mantingut l’estructura de la plaça per facilitar-ne les celebracions i s’han integrat els elements de disseny amb els símbols de l’entorn. Durant el decurs de l’obra de la Plaça Major es va descobrir un pou de captació d’aigües que restava tapat. S’ha preservat, instal·lant-hi un banc elevat de tipus circular amb un vidre central.

La inauguració es fa coincidir amb el primer cap de setmana de la Festa Major d’Hivern. Dissabte 13 de gener a partir de les 4 de la tarda s’organitzarà un Campionat de Botifarra a l’Ateneu Cultural i Recreatiu. Després, a partir de les 8 del vespre s’organitza el Sopar de Sant Maure a l’Ateneu, amb una botifarrada, l’actuació del grup Fenya Rai ! i el final de festa amb l’actuació del DJ resident PD Efa al Bar de l’Ateneu.

El diumenge, 14 de gener, tindrà lloc la tradicional Missa de Sant Maure, amb l’ofrena del Ciri Votiu. La celebració estarà presidida pel bisbe de Vic, monsenyor Romà Casanova. A més de l’acte inaugural dels nous Carrer i Plaça Major, al Nucli Antic es celebraran també, en horari de tarda (a partir de les 5 de la tarda) un campionat de dòmino femení i també una tarda de jocs de taula per a petits i grans que finalitzarà amb una xocolatada. El dilluns, 15 de gener, és el dia de la festa patronal de Sant Maure. Mossèn Josep Maria Pujol oficiarà la missa d'aquesta diada.

Els dies 19, 20 i 21 de gener el Nucli Urbà montbuienc acollirà altres propostes culturals i festives per commemorar la Festa Major d’Hivern, les quals es duran a terme a Mont-Àgora i al CCC La Vinícola (el ball de la gent gran). No hi faltarà una nit de monòlegs amb Víctor Parrado, un espectacle familiar amb l’actuació de “LaliBeGood”, un concert musical del grup de versions “The pink goats”, una sessió musical de matinada amb “We are the ones” i un taller d’emoció i improvisació teatral a càrrec de l’actriu local Neus Sanz.