Igualada mostrarà carros nous en els Tres Tombs del proper diumenge

L'Antic Gremi de Traginers, que ja ha triat els banderers i la pubilla, respectarà els criteris de la recent guia per al benestar animal

Representants de l'Antic Gremi de Traginers i de l'Ajuntament d'Igualada en els primers actes de divendre passat

Representants de l'Antic Gremi de Traginers i de l'Ajuntament d'Igualada en els primers actes de divendre passat / AGTI

Enric Badia

Enric Badia

Igualada ja es troba immersa en els actes previs a la celebració dels Tres Tombs d'Igualada. La festa igualadina és molt antiga, enguany arriba a la 202a edició de les Festes Gremials de l’Antic Gremi de Traginers, més conegudes com a Tres Tombs. Aquest divendres passat ja es van celebrar alguns dels actes previs i el punt àlgid de la festa és el dia 21 de gener, el dia en què pròpiament se celebren els Tres Tombs, el recorregut de tres voltes dels animals i carros o carruatges.

El regidor d'Entitats, Miquel Vives ha destacat que aquestes són “unes festes molt estimades pels Igualadins i igualadines, ja que connecten amb passat traginer de la ciutat que forma part de l’essència igualadina”. Montserrat Argelich ha explicat els principals actes de la festa, que enguany incorpora novetats bàsicament organitzatives i tècniques. Argelich, abans d’entrar en detall ha remarcat que, un any més, la festa “tindrà un seguiment especial del benestar animal, que és el protagonista de la festa, amb un control exhaustiu veterinari de tots els participants”. La setmana passada es va presentar una guia per poder mantenir el benestar animal dels èquids que hi participin.

Els actes es van iniciar divendres passat, amb el tradicional repic de campanes des de la Basílica de Santa Maria i el llançament dels morterets anunciaran el tret de sortida de les festes. El mateix dia, a les 8 del vespre, al saló de plens de l’Ajuntament d’Igualada, es van proclamar els nous banderers, la pubilla i les dames d’honor. Cinto Vives i Díaz fou nomenat portador de la bandera petita, i Carme Minguet i Carrera serà la portadora de la bandera gran de l’entitat. Pel que fa a la pubilla, aquest honor correspon a Berta Alegre i Tort, que estarà acompanyada d'Ainhoa Olier i Jiménez i Mariona Robert i Vich, que seran les dames d'honor. Prèviament a la proclamació dels protagonistes de la festa, l’economista igualadí Joaquim Solé i Vilanova va oferir als assistents una conferència que convidava a la reflexió sobre els avantatges d’una mancomunitat entre els municipis de la Conca d’Òdena i de la comarca de l’Anoia en general.

Els actes festius seguiran el dimecres 17 de gener, en què a 2/4 de 10 del matí i des del carrer Capellades, 50, domicili de la portadora de la bandera gran, s’anirà a buscar la bandera petita, situada al carrer Sant Josep, 4. En aquest ritual hi seran presents, també, la pubilla i les dames d’honor, els trabucaires igualadins “Els Voladors”, així com la Banda de Música d’Igualada, que interpretarà la solemne melodia de la Patera, per tal que els banderers puguin fer onejar la bandera des del balcó.

A les 11 h del matí tindrà lloc el solemne ofici en honor a Sant Antoni Abat presidit per mossèn Josep Massana, rector de la parròquia de la Soledat i concelebrat pels rectors de la vila i superiors de les comunitats religioses. D’altra banda, també es realitzarà la típica benedicció de panets. Participaran a l’ofici amb els seus cants, una representació del cor Exaudio, dirigit per Josep Miquel Mindan i acompanyats per l’orgue, de les mans de Pol Requesens, els quals a l’acabar interpretaran els goigs de Sant Antoni. En acabar l’ofici, es retornaran les banderes als seus respectius domicilis acompanyades de tota la comitiva, així com dels balladors del Ball de Bastons d’Igualada, que faran ofrena amb els seus balls.

Dissabte 20 de gener, ja a la vigília del dia dels Tres Tombs, a 2/4 de 7 de la tarda es realitzarà la tradicional cercavila pels carrers de la ciutat. Els banderers obsequiaran a tots els presents amb la tradicional coca i barreja.

L’endemà, diumenge 21 de gener a les 12 del migdia, s’iniciaran els tradicionals Tres Tombs, en el recorregut habitual. Com a novetat d’enguany, des de les 9 i fins a 2/4 d’11 del matí, l’esmorzar i el punt de concentració per als participants forans tindrà lloc al carrer Joan Abad (sota del pont de Montbui). A les 12 del migdia s’iniciaran els Tres Tombs, amb el Fanal al capdavant obrint pas, seguida de la carrossa de sant Antoni, seguida de les banderes gremials, la pubilla i les seves dames d’honor.

Com a carros nous del Gremi en destaca un amb elements de la verema, un de caixes, i un carro carregat de paper. També hi haurà un carro de vuit bocois de Cabra del Camp, i un carro d’agència, de Sant Andreu del Palomar. Participaran carros provinents també de poblacions com Terrassa, Anglesola, Martorell i Reus, entre d'altres.