Igualada crea les condicions urbanístiques per tenir una residència privada per a 100 estudiants

L'Ajuntament arriba a un acord amb el bisbat de Vic per canviar l'urbanisme d'una peça al passeig Verdaguer on es preveu l'espai per a estudiants i uns pisos de protecció oficial

Els representants de les parròquies d'Igualada amb l'alcalde Marc Castells

Els representants de les parròquies d'Igualada amb l'alcalde Marc Castells / Aj Igualada

Enric Badia

Enric Badia

Igualada farà un canvi urbanístic a la zona del passeig Verdaguer per posar una parcel·la de 1.300 m2 a disposició de la iniciativa privada per fer una residència d'estudiants d'un centenar de places. Es tracta d'uns terrenys que actualment són propietat del bisbat de Vic (les antigues piscines del Casal). L’Alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha arribat a un acord amb els representants del bisbat de Vic per urbanitzar tota una peça de terreny on també hi haurà un nou tram de carrer i una part dedicada a habitatge de protecció oficial. Aquest dimecres, l'alcalde, acompanyat dels representants de les parròquies de la ciutat, mossèn Xavier Bisbal, mossèn Eduard Flores i mossèn Josep Massana, ha explicat l'acord urbanístic, que formalment serà una modificació puntual del planejament.

El govern igualadí havia tingut al cap fer una residència d'estudiants fa uns anys, però va arribar a la conclusió que la quantitat d'estudiants universitaris que hi ha en aquests moments encara no era una massa crítica suficient per garantir l'èxit econòmic d'aquesta construcció. Marc Castells preveu un creixement dels estudis universitaris i del nombre d'alumnes que tinguin necessitats residencials a Igualada, amb la qual cosa creu que en els anys vinents pot plantejar tenir una residència per a un centenar de persones. Per a Castells, aquest projecte és part de la transformació estratègica d’Igualada, d'una banda, com a ciutat universitària i, de l’altra, l’aposta del govern municipal per remodelar el Passeig Verdaguer, des del parc de l’Estació Nova fins al parc de l’Estació Vella, tant des del punt de vista urbanístic com dels seus usos. Aquesta remodelació del Passeig, que no s'ha concretat, és un dels projectes que el govern de Junts vol afrontar en aquest mandat.

A Marc Castells li agrada parlar del projecte de ciutat universitària. Situa l'inici el 2014 amb la inauguració del Campus del Pla de la Massa. Posteriorment, la idea ha anat creixent i guanyant gruix acadèmic. El 2015 es va inaugurar el 4DHealth, el 2019, el va transformar en aules l’edifici de La Teneria, l'any següent es va declarar l’hospital com a Hospital Universitari i aquest mes de febrer s'ha d'inaugurar l'edifici dedicat als ensenyaments de ciències de la salut al Passeig Verdaguer. Per a Castells, el projecte ha de fer que en un període de cinc anys s'arribi a tenir una població de 1.500 estudiants universitaris.

El mapa de la proposta de modificació urbanística

El mapa de la proposta de modificació urbanística / Aj Igualada

Per aquest creixement exponencial calia, ha detallat Castells, facilitar que Igualada pugui tenir una residència per a estudiants universitaris. L’alcalde ha explicat que des del govern sempre s’ha defensat la idea que “havia de ser l’empresa privada la que promogués un projecte com aquest, que donarà servei, principalment, a estudiants de fora de la ciutat”. Amb l’acord satisfactori al qual s’ha arribat amb les parròquies s’oferirà terreny molt ben ubicat per tal que les empreses puguin participar en un concurs públic per construir i gestionar aquesta universitat “que no costarà ni un euro als igualadins”. La ciutat tindrà un guany patrimonial amb l’edifici que quedarà per Igualada, a banda s’alliberaran pisos que en aquest moment estan llogats a estudiants.

Un terreny que es dividirà en tres parts

La proposta a què s’ha arribat per transformar aquest terreny que té 3.400 m2  és la de dividir-lo en tres parts. La primera part serà la urbanització d’un nou vial que l’ajuntament s’ha compromès a urbanitzar l’any 2025 i que unirà de forma transversal el carrer dels Caputxins fins al carrer de Josep, a l’altura del carrer de l’Amor. Un vial ample, de 10 metres d’amplada per on es podrà transitar de forma còmoda i accessible que dividirà el terreny en dues parcel·les.

La parcel·la que quedarà tocant al Passeig Verdaguer tindrà 1.300 metres i serà la que s’oferirà en un concurs públic, per tal que una empresa pugui construir-hi i després gestionar durant diversos anys una residència per a 100 estudiants universitaris. És la parcel·la que dona directament al Passeig, un vial importantíssim de la ciutat, ha destacat Marc Castells i “on durant aquests anys vinents es realitzaran diverses transformacions que l’ompliran de vida i activitat”.

La segona parcel·la, quedarà per sobre del nou carrer que creuarà l’actual terreny. Aquest espai actualment ja és una zona que era edificable, però que fins ara havia quedat inutilitzada per la inexistència del carrer que ara es construirà i que connectarà amb l’entorn. Aquesta part, propietat de les parròquies de la ciutat, la destinaran a construir-hi entre 28 i 30 pisos de Protecció Oficial.