Els sindicats exigeixen a l'ICS que posi personal de seguretat al CAP de Piera per evitar actituds violentes

La Junta de Personal de l'ICS a la Catalunya central ha anunciat una concentració de professionals sanitaris i administratius a la porta del centre de salut aquest dijous al matí

Des del 2021 al 2023. el CAP de Piera ha patit 30 agressions greus, una de les quals ha estat física, 11 de lleus i 3 de molt greus

Vista exterior del CAP de Piera

Vista exterior del CAP de Piera

Enric Badia

Enric Badia

Els sindicats que formen part de la Junta de Personal de l'ICS a la Catalunya central reclamen que l'empresa pública posi un vigilant de seguretat al CAP de Piera davant l'increment d'actituds violentes que han detectat els treballadors d'aquest centre en els darrers mesos. Metges de Catalunya, CCOO, Infermeres de Catalunya. CATA CTS, UGT i Intersindical han convocat conjuntament una concentració per dijous a les 11 del matí, al CAP de Piera, per fer evident el problema i demanar celeritat a l'ICS per implantar aquesta mesura.

El centre mèdic d'aquesta població és un dels més grans de l'Anoia i hi treballen més de 60 persones entre metges, infermeria i personal administratiu i de serveis. Des del 2021 al 2023 s'hi han produït 30 agressions greus, una de les quals de caràcter físic, 11 de lleus i 3 de molt greus. A la Catalunya Central (Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Solsonès i Osona) es notifica un situació de violencia cada a dos dies de mitjana, segons les dades de la Junta de Personal.

Els representants dels treballadors coincideixen que els problemes s'han incrementat en els darrers mesos, un cop s'han aixecat les restriccions imposades durant la pandèmia de covid. Aquest increment de les manifestacions violentes, físiques o verbals, preocupa a un sector que té un tracte directe amb pacients i els seus familiars. També preocupa a l'ICS i, els mateixos representants sindicals, expliquen que hi ha campanyes i mesures per aturar aquestes situacions. Entre aquestes, al CAP Bages de Manresa hi ha vigilància de seguretat (de illuns a divendres de 8 del matí a 8 del vespre, i el cap de setmana les 24 hores) i al CAP Osona de Vic n'hi ha en horari nocturn.

"A Piera hi ha un alt nombre d'incidents notificats", tot i que també "hem detectat una infranotificació, perquè la reiteració del problema fa que els mateixos professionals acabin assumint l'insult o el maltractament com a normal", explica Ruth Maruenda, una de les representants a la Junta de Personal. Asseguren els representants sindicals que a Piera hi ha problemes d'aquest tipus diaris. Moltes vegades són "insults, menysteniments, cops damunt la taula o que en llencin els papers a la cara", comenta Núria Guirado, també membre de la Junta de Persona, però en alguna ocasió "han fet volar l'ordinador o la impressora", afegeix. I tot i que a Piera és on ara hi ha aquest pic de conflictivitat, les representants sindicals viuen com un problema detectat arreu que hi ha una major crispació de la població atesa.

L’ICS Catalunya Central i la Unitat Bàsica de Prevenció explique que fan acompanyament actiu als professionals del CAP de Piera. Hi ha un procediment de prevenció i actuació en casos de situacions de violència contra els professionals que s'aplica des del 2007. El pla de l’ICS inclou les accions de relació directa entre el Servei de Prevenció de Riscos i la persona afectada, i el suport sanitari, psicològic i legal que requereixi. A més, arreu del territori hi ha una coordinació periòdica entre la direcció del centre i els Mossos d’Esquadra.

L'ICS també ofereix formació als seus professionals i pren mesures de seguretat als centres de salut. passives i actives. Al mateix temps es fan "campanyes de conscienciació i tolerància zero conta les violències vers els professionals". En el cas de Piera, fins aquest moment, l'empresa no ha decidit establir un vigilant pemanent com demanen els professionals.

En termes generals, les professionals de l’atenció primària han viscut 4 vegades més situacions violentes que les dels hospitals. I concretament, el 80% de les agressions van ser en consultes espontànies o d’urgències i el 20% restant en consultes programades. No és l'única causa, però no tenir suficients professionals o l'assignació d'hores per a les proves diagnòstiques solen ser un altre motiu de conflicte, segons les representants sindicals. Tant Maruenda com Guirado expliquen que l'ICS ha pres mesures contra aquesta violència, té una campanya en marxa "Jo t'ajudo, tu m'ajudes", i en el cas de Piera s'ha posat una tanca per evitar la proximitat amb el personal administratiu i fins i tot un mirall perquè les persones que acudeixen vegin la seva pròpia actitud, però Maruenda i Guirado coincideixen a dir que cal un vigilant. "La presència d'un vigilant té un efecte dissuassori", asseguren.

A la Catalunya Central, les dades d’aquests episodis de violència revelen que l’equip d’atenció primària del CAP Piera pateix agressions tant físiques com verbals de forma habitual, pràcticament diàriament, i el de Piera és l’equip que més agressions ha notificat. Les agressions afecten especialment al personal administratiu, TCAI, Infermeres i Facultatius/ves especialistes en medicina familiar i comunitària, asseguren, i perquè entenen que "la situació ja és insostenible" han convocat la protesta dijous a les 11 del matí.