Mor l’igualadí Albert Borràs, director de l’Observatori Meteorològic de Pujalt

Borràs ha traspassat als 48 anys, en no poder superar un càncer diagnosticat fa menys d’un any

Albert Borràs , a l'Observatori de Pujalt, en una fotografia del 2014

Albert Borràs , a l'Observatori de Pujalt, en una fotografia del 2014 / ARXIU/XAVIER DOMÈNECH

David Bricollé

David Bricollé

Igualada i el món de la meteorologia i la divulgació científica han perdut aquest dimarts a la nit Albert Borràs González, director de l’Observatori de Pujalt, divulgador, que ha mort als 48 anys en no poder superar un càncer que se li va diagnosticar fa menys d’un any. El funeral tindrà lloc aquest dijous 29 de febrer, a les 12 del migdia a la basílica de Santa Maria de la capital de l'Anoia.

Nascut a Igualada el 1975, casat i pare de dos fills, en una entrevista a Regió7 publicada just fa deu anys explicava que s’havia interessat pels fenòmens meteorològics des que tenia memòria. En aquella mateixa entrevista afirmava que de ben petit l’apassionaven les tempestes i calamarsades o fer previsions meteorològiques i que després s’hi va acabar d’enganxar veient els espais del temps a TV3 amb figures que es van fer molt populars com Alfred Ródríguez Picó i Antoni Castejón. I va aconseguir fer-ne la seva professió al capdavant de l’Observatori Meteorològic i Astronòmic de Pujalt, creat el 2003. N’era el director des del 2008.

Amant des de petit de la ciència en general (deia que ja d’adolescent va tenir la seva primera estació meteorològica) va estudiar Físiques i, un cop llicenciat i ja treballant, va fer un postgrau en meteorologia i climatologia.

El meteoròleg, responsable del reimpuls de l'Observatori de Pujalt

El meteoròleg, responsable del reimpuls de l'Observatori de Pujalt / OP

Acabada la carrera es va dedicar a donar classes (havia estat professor de l’escola Pia) i feia previsions de forma amateur per a publicacions de l’Anoia. Es va dedicar professionalment al món de la meteorologia en el moment que va morir Ernest Guille, el 2008, qui va ser el promotor i primer director de l’Observatori de Pujalt, i li va agafar el relleu.

L'Observatori de Pujalt ha emès un comunicat aquest matí de dimecres en el que comunica la defunció i afirma que "la meteorologia catalana ha perdut un referent i una important figura com a difusor, docent i científic entusiasta de la meteorologia que era" i afegeix que "l'Observatori perd una força motora, un guia, un mestre i un gran amic". "Avui hi haurà pluja als nostres cors, ell ja ha plantat la llavor, ara ens toca cuidar-la i fer-la crèixer per tal de que demà el fruit del seu esforç fructifiqui tant abundant com la neu que tant li agradava", acaben indicant els responsables del centre.

Durant el matí s'han anat succeint les mostres de condol per la pèrdua, com ara l'alcalde d'Igualada, Marc Castells

També el meteoròleg Francesc Mauri tenia paraules de record per a Borràs a la xarxa X

I el mateix Servei Meteorològic de Catalunya