L’Observatori de Pujalt es reestructura després de l’adeu d’Albert Borràs

El centre es troba en un moment de creixement i assumpció de noves responsabilitats amb la mort de qui n’era el seu director i ànima

El camp d’aparells de l’Observatori meteorològic de Pujalt.

El camp d’aparells de l’Observatori meteorològic de Pujalt. / Enric Badia

Enric Badia

Enric Badia

La mort d’Albert Borràs, director de l’Observatori Meteorològic i Astronòmic de Pujalt ha deixat un buit en aquest equipament. Tot i que des que va conèixer que estava malalt fins a la seva mort va passar poc temps. Borràs va deixar estructurada la direcció de l’equipament. La seva figura era un paraigua on tenia a aixopluc un observatori bicèfal, entre la meteorologia i l’astronomia. En els darrers anys, Borràs va treballar intensament per consolidar el parc i fer-lo créixer, i va establir contactes amb el departament d’Educació de la Generalitat per tal que en fos un avalador i una garantia econòmica de continuïtat. Actualment, el parc espera poder signar un conveni amb Educació per tal de rebre la consideració de Camp de Treball i experimentació.

El llegat de Borràs es trobar a Pujalt un parc endreçat i amb un bon equipament per dur a terme una tasca pedagògica i didàctica, i també d’investigació, en tres matèries bàsiques, l’astronomia, la meteorologia i les fonts d’energia alternativa (la instal·lació es troba ben a la vora del parc eòlic de Pujalt i pot fer un taller a partir del funcionament dels grans molins. I darrerament, a les funcions de l’observatori s’hi ha afegit una que no li seria pròpia pel que fa a la matèria a tractar, però, en canvi, sí com una nova eina didàctica i turística, complementària, el campament històric de la Guerra Civil.

Amb la presència d’Albert Borràs, tota aquesta estructura hauria funcionat sota la seva tutela, tot i que en els darrers temps ja havia nomenat responsables de diferents parcel·les. Actualment, l’observatori emprèn una nova etapa amb diferents responsables, segons la matèria. La part d’Astronomia, amb una cúpula que amaga un dels telescopis més grans i moderns del país, la dirigeix Josep Maria Llenas. La qüestió meteorològica queda sota la tutela de Nat Crāwe Guix, amb una llarga experiència a la casa. A l’observatori s’hi fan tallers educatius, i aquests depenen del físic igualadí Albert Rosich, mentre que hi ha una quarta figura, Sergi Miquel, historiador, que serà l’encarregat d’explicar i dinamitzar el Memorial de la Guerra civil, amb la reproducció d’un campament republicà. A partir del Memorial també es crea un nou taller que amplia l’oferta per a escoles i instituts.

Per l’observatori hi passen actualment una vuitantena d’escoles que poden fer una estada d’1 a 3 dies.

[object Object]

Albert Borràs ha deixat una gran empremta a Pujalt, al poble i, especialment, entre els que són habituals de l’observatori. Tant és així que els mateixos col·laboradors tenen clar que han de continuar la tasca iniciada per Borràs (és la prioritat de tots, mantenir el llegat i l’esperit de treball per fer créixer les instal·lacions) i que ho han de persistir a Pujalt, perquè aquest lloc els dona unes condicions d’alçada, de manca de contaminació lumínica, que el converteixen en un espai interessant tant per a les dades meteorològiques com per a l’observació del cel.

Entre mantenir el llegat i el dol per la mort de Borràs, els que han quedat al davant del centre encara no han decidit com el recordaran, però asseguren que hi haurà un acte d’homenatge i que es durà a terme aquest any, conjuntament amb l’Ajuntament.

E.B. pujalt