Poble actiu acusa Igualada Som-hi de mantenir el govern amb un pacte sociovergent

Pau Ortínez, cap del grup a l'oposició, afirma que el primer any de mandat ha servit a Marc Castells per apujar impostos

Poble Actiu proposa a Igualada Som-hi i ERC fer un pacte per forçar el govern a redactar un pla urbanístic de la ciutat

Els regidors de Poble Actiu Pau Ortínez, Elisabet Farrés i Rosa  Perelló Perelló

Els regidors de Poble Actiu Pau Ortínez, Elisabet Farrés i Rosa Perelló Perelló / PA

Enric Badia

Enric Badia

Poble Actiu, a l'oposició a Igualada, considera que el primer any de mandat del nou govern de Marc Castells ha mostrat "el pacte de sociovergència a la ciutat entre Junts i Igualada Som-hi" i ha posat sobre la taula una pujada de taxes i impostos.El regidor Pau Ortínez ha expressat que “el pacte sociovergent ha servit bàsicament per a apujar impostos i taxes, sense una política d’inversió real en àmbits tan problemàtics com l’habitatge o l’educació". El grup ha ofert una roda de premsa aquest dimarts en la que ha retret al govern d'Igualada que aprovés un cartipàs "amb un increment de prop d'un milió d’euros per als regidors del govern i càrrecs de confiança, i l’assignació de 43.800 euros anuals al regidor socialista Jordi Cuadras, amb un títol de cap de l’oposició fet a mida per a ell". A canvi, segons Ortínez, "Cuadras ha votat a favor dels pressupostos, ha permès a Castells incrementar les taxes municipals i l’IBI, i ha continuat sustentant el govern continuista de Marc Castells tal com va fer en el mandat anterior”. 

Poble Actiu va proposar als partits de l’oposició negociar una condició indispensable per a l’aprovació dels pressupostos del 2024: la inclusió d’una partida específica i suficient per a la redacció d’un nou POUM, el pla urbanístic que Marc Castells i Junts, no ha volgut assumir. La unió dels tres grups de l'oposició forma una majoria i Poble actiu vol fer que ERC i Som-hi se sumin a la petició.

Poble Actiu també ha reclamat una solució per la llar d’infants El Rusc, que ha de trobar una ubicació durant el proper any. La candidatura municipalista ha insistit que vol prioritzar la ubicació de la llar d’infants El Rusc a les antigues piscines del Casal, en lloc de la residència d’estudiants, atesa la proximitat al centre i a les escoles de l’Ateneu, permetent generar una zona verda just al costat de l’equipament. Per a la residència d’estudiants, que l'Ajuntament vol fer al passeig Verdaguer, a l'antic casal de l'Església, Poble Actiu creu que seria molt més rendible i idoni tenir en compte la utilització d’alguna de les carcasses d’edificis a mig construir de grans dimensions que ja existeixen al nucli urbà d’Igualada.

Fiscalització del govern des de l’oposició

Durant aquest any, la candidatura municipalista també ha fiscalitzat l’acció del govern Castells per condicionar-lo des de l’oposició amb esperit crític, però també constructiu. Poble Actiu ha qüestionat el model del Saló de la Infància; ha reclamat que el govern compleixi la normativa referent als Consells de Districte; l'ús del català al comerç, i la velocitat màxima de 30 km/h a les zones que marca la llei. La formació ha criticat que es canviï el projecte del nou mercat de La Masuca després d’una despesa feta de més de 210.000 euros, i que el CSA tregui pit a una gestió econòmica favorable mentre mantenen les retallades als sous del personal sanitari.