Castellolí celebrarà la primera Ratafira per potenciar l'impacte popular dels elebaradors
Serà la primera mostra, que barreja la presència de marques i el paper dels particulars
![Elaboració de ratafia a Eixarcolant](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/80021208-0264-4089-9990-99696cf7b575_16-9-discover-aspect-ratio_default_0.jpg)
Elaboració de ratafia a Eixarcolant / Eixarcolant
Redacció
Castellolí celebra diumenge la primera fira de la ratafia de la comarca de l’Anoia. Aferrant-se a la tradició d'elaborar aquest lícor que tenen alguns veïns de la població, es convoca la primera Ratafira. Els organitzadors asseguren que l’objectiu és que els visitants puguin aprendre a elaborar aquest licor, descobrir on es poden trobar les plantes per elaborar-lo i el seu ús a la cuina, i fer-ho en un entorn a Castellolí.
La Fira de la ratafia se celebrarà al matí, engegarà a les 9.30 h amb l’obertura d’una desena d’estands on es podran tastar diferents elaboracions. A les deu del matí se celebrarà una recollida de plantes al bosc i posteriorment es realitzarà un taller amb les plantes recollides. Aquesta activitat anirà a càrrec del col·lectiu Eixarcolant. A les 12.30 h es farà el taller ‘Com fer la ratafia a casa’, a càrrec de Marta Guixà, i a la mateixa hora se celebrarà un concert vermut. Al llarg de la jornada es comptarà amb el grup musical ‘Greatest Hits’, que amenitzaran la jornada.
La ratafia és un licor alcohòlic de nous macerat amb herbes aromàtiques, que els elaoradors recullen per aquestes dates. En aquest sentit, Ferran Coma, un dels organitzadors de la fira, explica que “aquestes plantes es poden trobar a qualsevol bosc, però cada indret té les seves plantes autòctones i això fa que li donin el seu toc particular”.
L’organització també ha volgut incloure en el certamen el vessant culinari, però amb ratafia. Així, a la una del migdia es farà un taller de cuina per aprendre també a cuinar amb ratafia. Anirà a càrrec de Josep Guixà. A més, durant tot el cap de setmana, els restaurants del municipi incorporaran en les seves cartes plats cuinats amb ratafia.
Participació popular
L'organització vol que hi hagi participació d'aficionats a l'elaboració de la ratafia i que sigui una festa de participació popular.
Al llarg de la jornada també hi haurà espais per als més petits. A 2/4 de 12 hi ha programat un Contacontes a càrrec de Gisela Llimona i durant tota la jornada també hi haurà un estand on els més petits podran aprendre sobre la importància de cuidar i respectar els entorns a través de jocs, a càrrec del col·lectiu CEN. També hi haurà instal·lada la rulot La Revisteria, que exposa tota mena d’edicions i publicacions en català.
Les marques de ratafia que hi participaran són L’Hòstia’, ‘Bosch, Raiers, Figueres, Talamanca, Ermità, Trabucaires i Carbonera. L’esdeveniment és organitzat per dos veïns de Castellolí: Ferran Coma i Alexis Andreu, amb el suport de l’Ajuntament de Castellolí i l’associació d’Els Amics de la Ratafia de l’Anoia. La imatge gràfica del cartell d’aquesta edició ha anat a càrrec de l’artista i grafitera anoienca Gina Giore.
- Més de 20 anys esmorzant cada dissabte al Golden
- Dos professors de Manresa recullen prop de 5.000 signatures per canviar el sistema d’ensenyament
- El superaliment ric en antioxidants que has de consumir cada nit per millorar la memòria
- Detenen un home a Berga per forçar la seva exparella a pujar en un cotxe i retenir-la contra la seva voluntat
- L’Ajuntament estudia la creació de noves piscines públiques a Manresa
- ERC de Sant Vicenç dels Horts demana a la direcció nacional que 'depuri responsabilitats' pel ninot de Junqueras
- Necrològiques del 9 de juliol del 2024
- Canvis en la gratuïtat del Túnel del Cadí: es farà per mitjà d'una app vinculada a la matrícula del vehicle