Anuari 2023: Descobreixen una dona que es va fer passar per metge a l’Hospital de Berga

La dona, de 30 anys i veïna de Torelló, va elaborar informes amb la firma d’un altre facultatiu 

Un professional d’un centre de salut extern va alertar del fet que aquesta dona no era metgessa

Els Mossos acompanyant la falsa metgessa al jutjat de Berga

Els Mossos acompanyant la falsa metgessa al jutjat de Berga / ARXIU/ANNA COSTA

Redacció

El cas d’una falsa metgessa que va treballar durant set mesos a Berga destapat per Regió7 el 18 de juliol és un dels més destacats que es recordaran d’aquest 2023. La falsa metgessa, una dona de 30 anys i veïna de Torelló, va treballar set mesos al servei d’urgències de l’Hospital de Berga, i també a l’Hospital Universitari Dexeus i a una clínica de Girona. A més, la dona va formar part del quadre mèdic d’una empresa de prevenció de serveis sanitaris. L’arrestada va fer informes amb la firma digital d’un altre facultatiu, així com el seu número de col·legiat. Alhora, va falsejar el resguard de pagament del títol de graduada en Medicina de la Universitat de Girona.

Aquest diari va publicar el 18 de juliol que els Mossos d’Esquadra i el Servei Català de la Salut investigaven una dona de 30 anys per haver treballat a urgències de l’Hospital de Berga sense ser estar titulada. Llavors, el Servei Català de la Salut va explicar que ja havia obert una investigació interna per esclarir els fets i, paral·lelament, l’hospital li va obrir un expedient amb suspensió immediata de les seves funcions. La dona es va incorporar el mes de desembre de 2022 i va formar part durant set mesos de l’equip del servei d’urgències, segons van explicar en aquell moment fonts del Servei Català de la Salut a aquest diari.

Durant la seva estada a l’Hospital de Berga, es van produir diferents accions que van fer créixer el dubte sobre la professionalitat de la investigada i va arribar una alerta a la direcció del centre sobre aquesta situació. Va ser llavors quan van actuar. Concretament, un professional d’un centre de salut extern va alertar l’hospital berguedà del fet que aquesta dona no estava col.legiada i que no era metgessa.

Per una banda, l’Hospital de Berga va obrir-li un expedient i la va suspendre de feina. El Servei Català de la Salut va obrir una investigació interna per arribar a conclusions sobre els fets. Per l’altra banda, el centre sanitari també va presentar una denúncia per intrusisme professional a la comissaria de Berga dels Mossos d’Esquadra, que va derivar en una investigació policial sobre l’acusada. 

Després de ser acomiadada de l’Hospital de Berga, es va saber que va fitxar per l’empresa d’ambulàncies Transport Sanitari de Catalunya amb un títol falsificat de grau mitjà de tècnica d’emergències sanitàries. Fonts de la companyia van indicar que quan van saber de les investigacions contra la dona, van fer «una investigació interna», van verificar «la falsedat dels títols presentats per la treballadora» i la van «apartar de les seves funcions». 

Decreten llibertat provisional

Finalment, els Mossos d’Esquadra van detenir el 24 de juliol a Vic la falsa metgessa. Se l’acusa de quatre delictes per intrusisme professional, falsificació de document públic i usurpació d’estat civil. L’arrestada va passar a disposició del jutjat d’instrucció número 1 de Berga, que va acordar la llibertat provisional. La jutgessa li va imposar algunes mesures cautelars com compareixences quinzenals al jutjat, retirada de passaport i prohibició de sortida del territori. Segons les investigacions, la dona hauria arribat a treballar a un total de 12 centres sanitaris i de salut de Catalunya.

Subscriu-te per seguir llegint