El futur d’un festival d’èxit

Anuari 2023: El festival Clam llança un crit d’alerta per continuar

L’alcalde Aloy recull el guant i aquest gener tocarà concretar propostes

Masterclass d’Olivier Assayas (a l’esquerra), un dels premis d’honor del darrer certamen | ARXIU/OSCAR BAYONA

Masterclass d’Olivier Assayas (a l’esquerra), un dels premis d’honor del darrer certamen | ARXIU/OSCAR BAYONA / S.PAZ. MANRESA

Susana Paz

Susana Paz

El Clam a la corda fluixa? En les dues últimes edicions, el festival Clam ha girat com un mitjó després que una nova direcció, encapçalada per Esteve Soler, agafés les regnes d’un certamen que, passada la pandèmia, no travessava el seu millor moment. En dos anys, l’actual Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya ha multiplicat per 15 el públic assistent, ha focalitzat les projeccions en una sala professional (Multicinemes Bages Centre), ha tocat totes les tecles per a la seva internacionalització, ha portat a la comarca primeres espases de la cinematografia i ha estat acceptat a l’elit internacional dels principals festivals de cinema social com a únic representant català. Unes credencials que al principi de desembre no van evitar que l’equip que porta ara la batuta es replantegés la seva continuïtat i, per tant, el model engegat en els darrers dos anys si no hi ha canvis estructurals. Els responsables actuals reclamen a les administracions, i en especial a la de Manresa, que liderin una «professionalització» del festival, amb més recursos econòmics (40.000 euros més) i, de l’altra, una obertura de l’entitat navarclina que aixopluga el Clam, el FICNA, de la qual, els nous responsables no en formen part.

Després que una primera reunió amb el consistori no resolgués els dubtes de l’equip directiu del Clam , el guant el va recollir directament l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, que va definir el festival «d’estratègic» per a la ciutat, la comarca i el país, i va assegurar que els 40.000 euros més que demanen els promotors «no farien perillar la continuïtat» del festival. Aquest gener tocarà concretar propostes.