Anuari 2023: Santpedor estrena escola, mentre que Navàs continua reivindicant l’institut

Els dos municipis bagencs protagonitzen la cara i la creu dels equipaments educatius

Primer dia a la nova escola La Serreta, el gener passat

Primer dia a la nova escola La Serreta, el gener passat / Arxiu/Mireia Arso

Queralt Casals

Queralt Casals

El Bages ha viscut un any agredolç en matèria educativa. A la cara de la moneda hi ha l’estrena d’una nova escola: la Serreta de Santpedor, que ha deixat enrere els barracons on havia funcionat des que s’havia creat feia setze anys i arrencava l’any a l’espai definitiu. La creu, se l’ha endut l’institut públic de Navàs, que encara espera que la Generalitat inclogui una partida en els pressupostos de l'any vinent per fer l’esperat edifici definitiu, que ha d’acabar amb la provisionalitat que es troba des de la seva creació el 2011, amb mòduls prefabricats i en un terreny de lloguer.

Com si fos un regal de Reis, els més de 200 alumnes d’infantil i primària de l’escola La Serreta de Santpedor van tornar de les festes de Nadal de l’any passat amb la il·lusió d’estrenar escola nova. Infants i famílies van entrar per primer cop a les noves i flamants instal·lacions coincidint amb l’inici d’any. Amb l’estrena del nou centre s’ha fet realitat una obra reivindicada des de feia anys per la comunitat educativa. Tot i que l’escola es va crear el 2007, el projecte del nou centre no es va començar a gestar fins al cap de deu anys. Els treballs de construcció de la nova escola La Serreta als terrenys cedits per l’Ajuntament de Santpedor, entre els carrers Prat de la Riba i Pau Casals, van començar a final del 2020 i es va estrenar a principi d’aquest any.

Protesta de la plataforma Per un Institut Digne a Navàs

Protesta de la plataforma Per un Institut Digne a Navàs / Per un institut digne

Menys sort ha tingut la comunitat educativa de l’Institut Escola Sant Jordi de Navàs, que ha vist com ha passat un any més sense que l’esperat institut públic del municipi compti amb una dotació pressupostària de la Generalitat per fer realitat el nou edifici. Aquest final d’any, la Plataforma per un Institut Digne a Navàs, juntament l’AFA i sindicats de l’àmbit d’educació, s’han mobilitzat i han promogut una recollida de signatures per protestar per l’endarreriment de la construcció del nou edifici de l’institut públic, que fa més de 12 anys que està en barracons.

En la mateixa línia, l’Ajuntament de Navàs ha reclamat amb un acord conjunt de tots els grups amb representació al consistori (la CUP, que governa en solitari, i també ERC, PSC i Junts, que són a l’oposició) que la Generalitat inclogui en el proper pressupost del 2024 el projecte constructiu de l’edifici definitiu de l’institut, després de més d’una dècada de vicissituds.