L'ús de l'aplicació Radar Covid permet detectar quasi el doble de contactes estrets d'una persona infectada en comparació amb el sistema de rastreig manual. Així ho indica un estudi científic publicat a 'Nature Communications', que recull els resultats d'una prova pilot feta a l'illa canària de La Gomera l'estiu passat, entre el 29 de juny i el 22 de juliol. A través d'una campanya de comunicació es va animar a tota la població que arribava a l'illa a descarregar-se l'aplicació. Hi va haver més de 3.000 descàrregues i després de simular infeccions es van aconseguir detectar 6,3 contactes estrets per individu infectat, una xifra que gairebé duplica la mitjana detectada a l'illa amb el rastreig de contactes manual: de 3,5 contactes.

L'objectiu de l'estudi era verificar l'efectivitat tècnica i epidemiològica del rastreig digital de contactes a través de l'aplicació Radar Covid a instàncies de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial del govern espanyol.

En l'experiment les més de 3.000 descàrregues suposaven que un 33% de la població disposava de l'aplicació. El catedràtic del Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili Àlex Arenas, part de l'equip de la recerca, afirma que perquè l'aplicació comenci a ser eficient com a mínim cal que un 20% la tingui instal·lada.

L'equip investigador va simular una sèrie d'infeccions per covid a la capital de l'illa, San Sebastián de La Gomera, per tal de comprovar el nivell i la precisió d'aquesta tecnologia en la detecció de contactes estrets a l'hora de contenir diversos brots de coronavirus, que en aquest experiment simulat afectaven el 10% de la població que tenia descarregada l'aplicació.

"Hem comprovat que l'aplicació permet afinar molt la distància dels contactes i sabem que, per exemple, quan hi ha parets entre mig de dues persones la intensitat de la tecnologia bluetooth baixa", aclareix Arenas.

Tot i això, els investigadors adverteixen que l'èxit de l'aplicació depèn dels propis governs, que són qui han de posar en marxa campanyes de comunicacions "efectives" per animar les persones a descarregar-se i utilitzar aquesta aplicació que, a Catalunya, encara no està en funcionament.