El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va prendre possessió del seu càrrec ahir, dilluns, i té previst anunciar avui els noms de tot l'equip de govern que l'acompanyarà en aquesta nova legislatura, unes cares que en les darreres hores ja s'han anat filtrant a la premsa.

El nou Consell Executiu tindrà un total de catorze departaments, tal com es reflecteix a l’acord que van subscriure ERC i JxCat. Jordi Puigneró, home de confiança de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, serà el nou vicepresident del Govern que presidirà Pere Aragonès. Després de les renúncies d’Elsa Artadi i Josep Rius -dos perfils també propers a Puigdemont- a formar part del nou Govern, Puigneró era el millor situat per ocupar la vicepresidència de l’executiu, que li correspon a JxCat. Puigneró, que en l’última legislatura ja s’havia ocupat de la cartera de Polítiques Digitals, es convertirà així en vicepresident i conseller de Polítiques Digitals, Infraestructures i Agenda Urbana, un departament reforçat amb les competències que tenia fins ara Damià Calvet.

La santpedorenca Laurà Vilagrà (Presidència), Joan Ignasi Elena (Interior), Roger Torrent (Empresa i Treball) i Teresa Jordà (Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació) ja estaven confirmats com a consellers a proposta d’ERC, i ahir es va saber que Josep González-Cambray ocuparà Educació.

D'esquerra a dreta i de dalt abaix: Lourdes Ciuró, Violant Cervera i Gemma Geis ACN

 Per part de JxCat, ja estaven perfilats els nomenaments de Jaume Giró (Economia i Hisenda), Josep Maria Argimon (Salut) i Victòria Alsina (Acció Exterior i Transparència), a més de Puigneró. 

Ahir l’executiu es va completar amb les incorporacions confirmades de Gemma Geis, com a nova consellera d’Universitats i Investigació del Govern; Violant Cervera que assumirà la cartera de Drets Socials; Lourdes Ciuró, que es posarà al capdavant del departament de Justícia; i Natàlia Garriga que assumirà Cultura. La diputada d’ERC i periodista Raquel Sans exercirà de portaveu del Govern, sense rang de consellera.

Gemma Geis, ara portaveu de JxCat al Parlament, passarà a ocupar-se d’una conselleria que va crear al seu moment Jordi Pujol i que ara recuperarà el Govern d’Aragonès. Geis va ser fitxada directament per Carles Puigdemont pler a les files de Junts.

La lleidatana Violant Cervera va ser diputada de CiU al Parlament entre 2012 i 2015, va formar part de les comissions de Salut; Benestar, Famílies i Immigració; Igualtat; i Joventut.

Per la seva banda, Lourdes Ciuró, exdiputada al Congrés i que va ser alcaldable de JxCat per Sabadell en les municipals de 2019, rellevarà Ester Capella com a consellera de Justícia. Natàlia Garriga era fins ara secretària de Política Cultural. 

D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Jordi Puigneró, Laura Vilagrà, Jaume Giró, Josep Maria Argimon, Roger Torrent, Joan Ignasi Elena i Victòria Alsina ACN

La vicepresidència

Un dels últims noms que s'han sabut és el de Jordi Puigneró, que ocuparà la segona figura institucional del Consell Executiu i serà el contrapès de Junts per Catalunya al president, Pere Aragonès. A més, s'assegura mantenir la conselleria de Polítiques Digitals que fins ara ostenta i a la qual s'afegeix la gestió de les Infraestructures, provinent de l'extint departament de Territori i Sostenibilitat. Amb la seva elecció, JxCat ubica a la part més alta de l'organigrama del Govern un perfil que dins el partit es considera proper al seu líder, Carles Puigdemont, però també al secretari general i persona que ha capitanejat les negociacions, Jordi Sànchez.

El nou Departament de Feminismes i Igualtat podria recaure en la fins ara consellera de Salut, Alba Vergés, o en la diputada d’ERC Jenn Díaz, però a hores d’ara, continua sense tenir titular confirmada.