Londres va liquidar ahir els preparatius per donar avui l’últim adeu a la reina Elisabet II en un funeral d’Estat que es preveu com un dels esdeveniments més multitudinaris que ha viscut aquest país en les últimes dècades. Mandataris com el president dels Estats Units, Joe Biden, i representants de monarquies de tot el món, com els reis d’Espanya, Felip VI i Letizia, han estat presents a la cerimònia davant uns 2.000 convidats que s'ha dut a terme a les dotze del migdia.

Uns 2.300 agents custodien el fèretre d’Elisabet II

Uns 2.300 agents de policia custodien avui el fèretre de la reina Elisabet II en el seu últim viatge, des de l’abadia de Westminster, on s’ha oficiat el seu funeral d’Estat, fins al castell de Windsor, on serà enterrada. Segons va indicar ahir la Policia Metropolitana de Londres, més de 3.000 agents de forces policials formaran part de l’equip compost per 10.000 agents encarregat de vetllar per la seguretat del servei.

El degà de Westminster, David Hoyle, ha oficiat el funeral, mentre que l’arquebisbe de Canterbury, Justin Welby, ha donat un sermó i la primera ministra britànica, Liz Truss, ha llegit un text religiós. Cap a les 11.55 una crida de corneta ha marcat el començament de dos minuts de silenci que es respectaran en tot el país. L’himne nacional i una peça de dol interpretada pel gaiter oficial d'Elisabet II han posat fi al servei fúnebre.

Cap a la una del migdia, les restes de la sobirana han sigut transferides a un cotxe fúnebre per a fer el seu últim viatge cap al castell de Windsor, on serà enterrada a la capella de Sant Jordi. Unes 125 sales de cinema emetran l’esdeveniment, així com els canals de televisió Sky News, ITV i la BBC per a les persones que segueixin el funeral des de les seves llars.

En directe

Última actualització 18:01

Finalitza el segon servei funerari

Ara si, l'últim adeu a Elisabet II retransmès en directe ha finalitzat. Aquest servei serveix de precedent d'una cerimònia privada amb els membres de la família reial i a la posterior sepultura de la monarca.

120

L'adeu a Elisabet II, les millors fotos del funeral de la reina d'Anglaterra Agències

Un adeu simbòlic a la vareta

Lord Chamberlain ha estat l'encarregat de trencar la vareta d'ofici de la reina i posteriorment l'ha col·locat a sobre del fèretre. Es tracta d'un gest molt simbòlic, ja que aquest objecte ha acompanyat Elisabet II durant el seu regnat i deixa de fer-se servir amb la seva mort.

Retiren la corona i l'orbe a la reina

El joier de la corona s'ha encarregat de retirar-li les joies a Elisabet II per retornar-les a la Torre de Londres.

Tot a punt per al segon servei funerari

Unes 800 persones s'han posat dempeus per rebre el cos de la reina Elisabet II a la capella de Sant Jordi del Castell de Windsor, que ha arribat fa poc menys de 20 minuts. A l'inici del servei, el degà de Windsor David Conner ha pronunciat unes paraules per recordar la figura de la monarca i, després de la música del servei i les pregàries, la primera ministra del Regne Unit, Liz Truss, ha llegit un passatge de la bíblia.

Es preveu que no sigui fins a les 21.30 h que se celebri l'última cerimònia de la jornada. Aquesta serà privada, per als membres de la família reial i que donarà pas a l'enterrament del cos.

El cos ja és a l'interior de les instal·lacions

El cos de la reina Elisabet II ja ha entrat a la capella de Sant Jordi del castell de Windsor acompanyada de la seva família, on es durà a terme l'últim acomiadament i, posteriorment, serà enterrada.

L'últim adeu a la reina

El fèretre de la reina Elisabet II ja ha deixat enrere el públic i ha entrat a l'interior del Palau de Windsor. Allà, l'esperava la família reial, incloent-hi alguns dels animals de la sobirana, com alguns dels seus gossos i un dels ponis.

El cotxe arriba a Windsor

Desenes de milers de seguidors reals esperen a Long Walk en Windsor Great Park per presentar els seus respectes al difunt monarca. La multitud ha cantat "God Save The King" a l'uníson amb l'himne nacional. També hi han arribat membres de famílies reals d'arreu del món. L'estampa de Windsor dista de la de Londres. Tot i haver-hi una gran quantitat de persones esperant, la reina ha deixat enrere la gran ciutat i ara és acomiadada en un càlid entorn ple de vegetació i tranquil·litat.

Un funeral històric

Més de 500 mandataris mundials han assistit aquest dilluns a l'Abadia de Westminster de Londres a un solemne i emotiu funeral d'Estat per la reina Isabel II, que va morir als 96 anys després de més de set dècades al tron del Regne Unit. Els 11 dies de comiat de la monarca culminaran aquesta tarda amb l'enterrament en la capella de Sant Jordi del castell de Windsor.

El cotxe fúnebre es dirigeix a Windsor

Després d'una processó fúnebre de més d'una hora, el fèretre ja ha estat traslladat a un vehicle, que el portarà fins al castell de Windsor, on hi ha la capella de Sant Jordi, escenari de l'últim acte.

El fèretre arriba a l'Arc de Wellington

La processó funerària, que ha sortit de l'Abadia de Westminster, arriba a la fi amb l'arribada a l'Arc de Wellington, on el fèretre serà traslladat a un cotxe fúnebre.

El Palau de Buckingham s'acomiada de la seva reina

Per última vegada, el fèretre de la monarca morta ha passat davant del Palau de Buckingham, on el personal ha sortit a retre-li homenatge.

Britànics establerts a Manresa opinen sobre Carles III

L'accent i l'actitud són dos aspectes que condicionen el monarca a l'hora de guanyar-se els anglesos.

La nota íntima sobre el fèretre de la reina

"En memòria afectuosa i devota" és el missatge escrit per Carles III a la nota col·locada sobre el seu taüt, al costat de la corona imperial.

La nota íntima sobre el fèretre de la reina Reuters

Una processó de 40 minuts per Londres

El fèretre que conté les restes d'Elisabet II recorrerà durant 40 minuts els carrers de Londres fins a arribar a l'arc de Wellington.

La crònica del funeral d'Estat de la reina d'Anglaterra

Els reconeixements a la llarga vida de servei de la monarca marquen els moments clau de la cerimònia religiosa a l'abadia de Westminster.

Acaba la cerimònia fúnebre de la reina

Una vegada acabat el funeral d'Estat celebrat a l'Abadia de Westminster s'inicia una processó del fèretre pels carrers de Londres.

Solemnitat i emoció durant el funeral històric d'Elisabet II

L'himne britànic omple l'abadia de Westminster. Després de l'emotiu moment, el gaiter de la reina ofereix els seus honors.

Veure més

El Big Ben com a reflexió

Ahir a les 7 de la tarda, durant l’última jornada de capella ardent, el Big Ben -la campana més gran de l’anomenada Elizabeth Tower del Parlament de Westminster- va repicar amb la finalitat de marcar l’inici del que s’ha denominat com a Moment Nacional de Reflexió. Va començar amb un minut de silenci i, un cop va transcórrer, les campanes van tornar a sonar per marcar el seu final. Amb aquest acte s’espera que tot el país emmudeixi per a recordar a la reina i des de palau es va animar als ciutadans a commemorar l’ocasió de manera privada en les llars, al carrer, amb esdeveniments comunitaris o vigílies. El Big Ben sonarà de nou avui, amb intervals d’un minut, mentre la processó del festeig fúnebre i part del funeral.

La reina consort, Camila, va oferir ahir un tribut televisat en honor a la morta monarca en un enregistrament a la cadena pública BBC. En ella, segons va avançar el canal, l’esposa de Carles III va rememorar els «meravellosos ulls blaus» d’Isabel II i va assegurar que «sempre» recordarà «el seu somriure».