EN DIRECTE | El Regne Unit diu adeu a Elisabet II en un funeral inèdit al país en 70 anys

L’enterrament de la monarca es produeix onze dies després de la seva defunció al castell de Balmoral, a Escòcia, on s’han fet homenatges a Westminster i Windsor

Redacció / Patricia Rodríguez

Londres va liquidar ahir els preparatius per donar avui l’últim adeu a la reina Elisabet II en un funeral d’Estat que es preveu com un dels esdeveniments més multitudinaris que ha viscut aquest país en les últimes dècades. Mandataris com el president dels Estats Units, Joe Biden, i representants de monarquies de tot el món, com els reis d’Espanya, Felip VI i Letizia, han estat presents a la cerimònia davant uns 2.000 convidats que s'ha dut a terme a les dotze del migdia.

Uns 2.300 agents custodien el fèretre d’Elisabet II

Uns 2.300 agents de policia custodien avui el fèretre de la reina Elisabet II en el seu últim viatge, des de l’abadia de Westminster, on s’ha oficiat el seu funeral d’Estat, fins al castell de Windsor, on serà enterrada. Segons va indicar ahir la Policia Metropolitana de Londres, més de 3.000 agents de forces policials formaran part de l’equip compost per 10.000 agents encarregat de vetllar per la seguretat del servei.

El degà de Westminster, David Hoyle, ha oficiat el funeral, mentre que l’arquebisbe de Canterbury, Justin Welby, ha donat un sermó i la primera ministra britànica, Liz Truss, ha llegit un text religiós. Cap a les 11.55 una crida de corneta ha marcat el començament de dos minuts de silenci que es respectaran en tot el país. L’himne nacional i una peça de dol interpretada pel gaiter oficial d'Elisabet II han posat fi al servei fúnebre.

Cap a la una del migdia, les restes de la sobirana han sigut transferides a un cotxe fúnebre per a fer el seu últim viatge cap al castell de Windsor, on serà enterrada a la capella de Sant Jordi. Unes 125 sales de cinema emetran l’esdeveniment, així com els canals de televisió Sky News, ITV i la BBC per a les persones que segueixin el funeral des de les seves llars.

En directo

El Big Ben com a reflexió

Ahir a les 7 de la tarda, durant l’última jornada de capella ardent, el Big Ben -la campana més gran de l’anomenada Elizabeth Tower del Parlament de Westminster- va repicar amb la finalitat de marcar l’inici del que s’ha denominat com a Moment Nacional de Reflexió. Va començar amb un minut de silenci i, un cop va transcórrer, les campanes van tornar a sonar per marcar el seu final. Amb aquest acte s’espera que tot el país emmudeixi per a recordar a la reina i des de palau es va animar als ciutadans a commemorar l’ocasió de manera privada en les llars, al carrer, amb esdeveniments comunitaris o vigílies. El Big Ben sonarà de nou avui, amb intervals d’un minut, mentre la processó del festeig fúnebre i part del funeral.

La reina consort, Camila, va oferir ahir un tribut televisat en honor a la morta monarca en un enregistrament a la cadena pública BBC. En ella, segons va avançar el canal, l’esposa de Carles III va rememorar els «meravellosos ulls blaus» d’Isabel II i va assegurar que «sempre» recordarà «el seu somriure».