Vaga de taxis a Barcelona: Centenars de taxistes ocupen la Gran Via per protesta contra les plataformes de VTC

Élite Taxi ha convocat una assemblea per decidir si manté la vaga per l'ISE i en fa també pel MWC

Un tram de la filera de taxistes a la Gran Via de Barcelona, prop de la plaça Tetuan

Un tram de la filera de taxistes a la Gran Via de Barcelona, prop de la plaça Tetuan / ACN/Miquel Vera i Lluís Sibils

Miquel Vera i Lluís Sibils (ACN)

Centenars de taxis ocupen des de les deu del matí un llarg tram de la Gran Via de Barcelona entre Plaça Tetuan i passeig de Gràcia. La protesta, convocada per Élite Taxi, continuarà amb la celebració d'una assemblea per decidir si s'inicia un calendari de vagues i protestes de cara al saló ISE i també del Mobile World Congress.

"Estem al límit i a les portes de dues fires mundials molt importants. L'administració ha de posar solucions ja", ha avisat el portaveu d'Élite Taxi, Tito Álvarez. L'entitat denuncia la manca de control a les VTC i l'auge de plataformes com FreeNow, que segons els taxistes no compleixen les tarifes regulades i danyen al sector.

Aquet dimarts a vespre, els representants dels taxistes i del Departament de Territori van mantenir una darrera reunió en què la Generalitat els va fer arribar noves propostes que el portaveu d'Élite Taxi traslladarà a l'assemblea que se celebrarà a última hora d'aquest matí al voltant del carrer Casp.

A partir d'aquí, els taxistes, que deixaran estacionats durant almenys quatre hores els seus vehicles a la Gran Via i al Passeig de Gràcia, decidiran si mantenen les quatre jornades de vaga per a la setmana que ve coincidint amb l'ISE i, fins i tot, si també en faran durant la celebració del Mobile World Congress.

Un dels taxistes que ha aparcat el seu taxi a la Gran Via, Julio Ortega, ha explicat a l'ACN abans de l'assemblea que està disposat "anar a per totes" en aquest conflicte. "Estic disposat al que faci falta perquè lluito pel pa de la meva família", ha comentat Ortega, que ha reclamat prendre l'exemple de França, on les vagues i protestes són més contundents. "Si s'ha de rebentar el Mobile dons es rebenta i el que faci falta. S'ha d'anar a mort", ha afegit.

Una pancarta reivindicativa a favor dels serveis públics  la manifestació de taxistes a la Gran Via.

Una pancarta reivindicativa a favor dels serveis públics la manifestació de taxistes a la Gran Via. / ACN/Lluís Sibils

El darrer punt de desacord entre els taxistes i Territori va sorgir la setmana passada després que sorgissin 1.173 llicències de VTC que encara tenen un any més de vigència ja que se'ls va començar a aplicar la moratòria de quatre anys a partir del 2019, en compliment de les respectives sentències judicials.

El portaveu d'Élite Taxi, Tito Álvarez, ja va advertir divendres passat que la paciència dels taxistes havia arribat al límit i donava un "últim avís" a les administracions perquè posessin fi a les presumptes irregularitats de les plataformes VTC i Free Now i s'incrementessin els controls de la Guàrdia Urbana sobre aquests vehicles.

"1.170 raons per aturar-ho tot"

Entre els lemes dels taxistes per la protesta hi ha "farts d'estar farts" o "1.170 raons per aturar-ho tot". "S'ha de ser seriós amb les 14.000 famílies que viuen en un estat d'ansietat constant per l'assetjament de les plataformes", advertia fa pocs dies Élite Taxi.

 Amb tot, en una entrevista a l'ACN, el conseller delegat de l'ISE, Mike Blackman, ha assenyalat que "seria una pena que els taxistes donin una mala impressió de la ciutat". Blackamn assegura que simpatitza" amb les reivindicacions dels taxistes però els demana que com "ambaixadors de la ciutat" donin la benvinguda als visitants de l'ISE i "els facin sentir còmodes".