Primer dia sense mascareta al transport públic: «Al tren, ningú en portava ja»

La Societat Espanyola d'Epidemiologia recomana als col·lectius vulnerables seguir utilitzant el tapaboques

Una dona amb mascareta a l'interior d'un autobús de Madrid

Una dona amb mascareta a l'interior d'un autobús de Madrid / EP

ACN / EPE

 La jornada al transport públic ha arrencat aquest dimecres amb la fi de l'obligatorietat de dur mascareta després que ahir ho aprovés el Consell de Ministres. D'aquesta manera, s'han acabat quasi tres anys de viatjar amb la mascareta a trens, autobusos, metro i avions. A les estacions de Sants de Renfe i TMB, aquest matí encara es podien veure usuaris que en duien per precaució per evitar contagis de refredats, tot i que d'altres celebraven la mesura. "Jo em sento segura, ningú portava ja mascareta al tren. És quelcom que hem de superar, millor anar sense, és incòmode i a més a l'hivern i amb ulleres", ha bromejat Tamara, una usuària que cada dia agafa l'R2 de Rodalies per anar a Viladecans a treballar.

"La gent gran encara seguirà portant mascaretes. I si no et trobes bé, millor portar-la", ha continuat Tamara mentre esperava el tren a l'andana de Sants. Segons aquesta usuària, al tren ningú en portava tot i que al bus sí que hi havia més controls.

Un altre usuari, Ricard Serra, ha comentat a l'ACN que continuarà portant mascareta al transport públic per "precaució" tot i que deixi de ser obligatòria. "Quan hi ha una aglomeració, no pots mantenir la distància, per precaució l'has de portar", argumenta.

Per la seva banda, també a l'estació de Renfe de Sants, una altra viatgera, Rosa, constata que ja feia temps que la gent no portava mascareta. Amb tot, s'ha mostrat partidària que "cadascú decideixi" dur-la posada o no i que hi hagi un decret llei que ho reguli.

Pel que fa a l'estació de metro de Sants, una de les viatgeres, Laura, també celebrava que es pogués deixar de portar mascareta. "Ja portem bastant temps amb el tema del coronavirus, n'estem una mica farts. Quan ens diuen que la poden deixar de dur és que la cosa va bastant bé", apunta la Laura, que tot i així puntualitza que en seguirà portant per altres raons i perquè viatja molt.

Uns metres més enllà, Mario explica a l'ACN que per a ell la situació "no ha canviat gens" perquè treballa amb la veu i porta mascareta per evitar refredats. "Necessitem estar una mica protegits al transport públic", comenta en Mario. Al seu costat, la seva companya Jèssica ho corrobora: "El tema de la covid ha estat tan 'heavy' que ja ens posem la mascareta pel fet d'estar malalts de qualsevol cosa", afegeix la Jèssica, que confirma que observa una major sensibilització.

Persones vulnerables, l'excepció a la mesura

Des de la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE) animen a la població espanyola a “no descartar per complet en determinades circumstàncies”, ja que ha de passar a ser una “eina de salut pública i educació sanitària”.

Les màscares són altament “recomanables” per a les persones que presenten símptomes respiratoris compatibles amb la COVID-19, la grip i altres infeccions respiratòries. Els especialistes posen l'accent que “es tracta d'una qüestió de responsabilitat individual i respecte cap a la salut dels altres”, ja que redueixen el risc que una persona malalta contagiï als qui té al seu voltant.

També són aconsellables per a les persones vulnerables amb major risc de desenvolupar malaltia greu, com:

  • Dones embarassades.
  • Persones amb malalties cardiovasculars.
  • Malalts de càncer.
  • Immunodeprimits.
  • Persones d'edat avançada.

Les mascaretes són convenients per a persones de risc, com aquelles que presenten símptomes en espais tancats, especialment amb molta afluència o amb mala ventilació, així com en el transport públic, esdeveniments esportius, cinemes, restaurants o centres comercials, “a més d'en centres sanitaris i farmàcies, on el seu ús continua sent obligatori”.

La societat científica recorda que mesures com mantenir la ventilació d'espais tancats i la rentada de mans continuen sent eficaces per a protegir-nos, ja sigui de la COVID-19 o d'altres virus respiratoris.