Denunciat per abús sexual un conseller de districte de Junts

Una companya de partit, també consellera de districte a Ciutat Vella, va declarar ahir al jutjat que va patir tocaments el 2021

Ciutat de la justícia de Barcelona

Ciutat de la justícia de Barcelona / arxiu

Meritxell M. Pauné

Un tribunal de Barcelona aborda una denúncia per abús sexual contra un conseller de districte de Junts a Ciutat Vella, interposada per una companya del partit a Barcelona. Els fets es remunten al juny del 2021, quan la llavors consellera del mateix territori Maria Chacón hauria patit tocaments sense consentiment per part de l’acusat, Alex Román, llavors militant sense càrrec municipal, al tornar d’un acte.

Ella va declarar dimarts al jutjat número 20 de Barcelona, mentre que ell està citat el dia 21 de desembre, segons va avançar el diari TOT Barcelona. La denúncia es va produir fa un mes i és pel delicte d’abús sexual perquè així es qualificaven els fets imputats en la llei vigent el 2021. És a dir, abans de la coneguda com a llei sí és sí, que eleva les penes dels abusos.

La denúncia acusa Román de "tocaments per sobre de la roba efectuats un dia concret" i no consta "superioritat jeràrquica" entre ells, detalla el TSJC. Segons TOT Barcelona, Román hauria tocat els genitals a Chacón aprofitant un moment de distracció en què ella parlava per telèfon i al retreure-li el seu comportament li hauria clavat tres forts cops al cul.

L’episodi es va produir en ple carrer i amb l’actual conseller de Ciutat Vella en presumpte estat d’embriaguesa. La denunciant comptaria amb dues testimonis de la situació, amb qui estava parlant per telèfon i per videotrucada. Abans d’acudir a la justícia, Chacón va abordar el cas a través dels canals interns del partit durant dos anys, sense obtenir resposta satisfactòria. Fonts del partit declaren a EL PERIÓDICO que "la direcció del grup municipal va tenir coneixement de l’incident "per boca de la mateixa consellera".

Suport del partit

Junts defensa que "des del primer moment el grup municipal li va donar tot el suport i se la va animar a presentar denúncia", via per la qual ella inicialment va declinar vehicular el cas. El novembre del 2022 Chacón va deixar el càrrec. "De forma voluntària", remarca el partit. Aquell mateix mes va presentar una denúncia contra Román "davant la Comissió de Garanties de Junts per Catalunya, que va resoldre definitivament arxivar el cas" al terme d’un any exacte.

Ja com a exconsellera, el passat 26 de setembre del 2023 va formalitzar la denúncia davant els Mossos, que ha desembocat en les declaracions de tots dos davant la justícia. Malgrat que la Comissió de Garanties encara no havia tancat la tramitació, aquest setembre el militant acusat va assumir el càrrec de conseller municipal de Ciutat Vella.